"Aigua 3.0 a Catalunya. Una visió calidoscòpica"

A Catalunya, en una sola generació s’ha aconseguit començar a treballar en el sanejament d’aigües i veure com pràcticament totes les aigües del país estan depurades. A altres països, com Anglaterra, els sistemes i les plantes de sanejament funcionaven de molt abans i en d’altres, com l’índia, encara no estan acabades avui dia. L’experiència de quinze personalitats involucrades en tot aquest procés des del seu inici ha agafat forma de llibre amb “Aigua 3.0 a Catalunya. Una visió Calidoscòpica” (Curbet Edicions, 2021), que aquest dimecres s’ha presentat a Enginyers Industrials de Catalunya en un acte organitzat per la comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular i moderat per Lluís Godé, president del Grup de Treball d’Aigües de la mateixa comissió.

aigua 3.0

Coordinats per Manel Poch, Ferran Relea, Manuel Suarez Novoa, Lorenzo Correa, Joan Canals, Ricard Tomàs, Ramon Queralt, Josep Arráez, Manel Isnard, Francesc Canalias, Joan Gaya, David Saurí, Miquel Salgot, Jordi Robusté, Marc Moliner i el mateix Poch relaten les seves experiències al voltant del concepte ‘aigua 3.0’ sorgit del llibre ‘Water 4.0’ del professor americà David Sedlak, que situa el l’aigua 1.0 a la invenció de l’aqüeducte per part de l’imperi romà, el 2.0 a la potabilització de l’aigua per evitar malalties durant la revolució industrial i el 3.0 a la depuració.

En declaracions als Fulls d’Enginyeria, Poch, qualifica de “casualitat còsmica” el fet que els qui van iniciar la xarxa de sanejament l’hagin també pogut veure acabada i per això explica la importància de recollir el testimoni de tots aquests professionals, la meitat enginyers industrials, que han fet possible aquesta gesta. Poch explica que el llibre no és la història ni completa ni exhaustiva del sanejament a Catalunya sinó que són vivències personals d’un grup de persones que per la seva posició, han estat involucrades en diferents facetes d’aquest procés, ja sigui en el disseny i la concepció dels sistemes de sanejament, en la planificació o en d’altres aspectes. Només dos dels autors, Jordi Robusté i Marc Moliné, continuen en actiu amb càrrecs a l’Agència Catalana de l’Aigua i són els que, precisament, identifiquen els problemes que pot trobar la nova generació i obre el debat al voltant dels reptes que queden sobre la taula al món de l’aigua com poden ser, entre altres, el finançament, l’energia i la reutilització.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.