Ajudant a la transformació digital del tercer sector

El grup d’Enginyers Voluntaris que integren professionals dels cinc col·legis d’enginyers (Enginyers Industrials de Catalunya, de l’Associació d’Enginyers de Telecomunicacions, Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports i Col·legi d’Enginyeria Informàtica) preveu donar suport a deu entitats de la Taula del Tercer Sector, durant aquest 2021, per tal que elaborin un pla estratègic de transformació digital. És un projecte que es du a terme per segon any, després que el 2019 s’engegués amb entitats com Minyons Escoltes i Guies de Catalunya o Avismón. La irrupció de la pandèmia però, va "trastocar" esquemes i prioritats de les entitats i en va posposar la seva execució. No serà serà fins aquest any que es tindran els primers plans ben definits.

Així ho ha explicat als Fulls d’Enginyeria Estanislau Sunyer, enginyer voluntari de la comissió d’Acció Social d’Enginyers Industrials de Catalunya, que explica que els professionals que es presten a dur endavant aquest suport ‘’acompanyen’’uns mesos les entitats en funció de les seves necessitats. Aquest projectes són possibles gràcies a un conveni de col·laboració signat per Enginyers Industrials de Catalunya i la Taula del Tercer Sector, en el marc del programa m4social -projecte d'innovació digital en l'àmbit social de la Taula. Aquest 2021 el conveni s’ha renovat per engegar noves iniciatives.

El president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, destaca el paper dels enginyers voluntaris en aquests "programes de millora" que ajuden a "consolidar" les entitats de la Taula del Tercer Sector a través de projectes i serveis de l’àmbit de l’enginyeria. Renom creu que enginyers i enginyeres poden aportar ‘’molt coneixement i experiència de forma altruista’’ a moltes entitats i defensa que és ‘’un orgull pel col·lectiu’’.

Per la seva banda, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, valora que amb la renovació es podrà continuar tirant endavant l’acompanyament a les entitats en l’àmbit de les TIC. ‘’És valuós’’, diu Alsina, perquè ajuda a les entitats a ‘’avançar cap a la innovació i transformació digital del tercer sector social’’. Per Alsina, la pandèmia ha posat de manifest ‘’la necessitat’’ d’accelerar aquesta digitalització per tal que la resposta que les etnitats estan donant a la crisi social derivada de la COVID-19, sigui ‘’més eficient i innovadora’’. Segons la presidenta de la Taula, tot el suport i coneixement que comparteixen els enginyers i enginyeres voluntàries permeten fer ‘’canvis culturals i organitzatius’’ a les entitats que de retruc tenen un impacte directe a l’atenció i l’acompanyament de les persones que s’atenen. A més, per Alsina el projecte contribueix a reduir la bretxa digital que hi ha entre aquestes entitats.

Més projectes, més voluntaris

En aquest cas, és en projectes de transformació digital, però el conveni marc preveu poder engegar col·laboracions en molts altres àmbits. De fet, Enginyers Voluntaris ha assessorat el Banc dels Aliments en la logística del nou Centre d’Aprofitament d’Aliments de Mercabarna, tal com vam explicar en aquest reportatge, i ha comptat amb suport d’enginyers del grup de treball de Logística. Per aquest motiu, Sunyer anima a tots els enginyers i enginyeres que tinguin ganes de col·laborar a sumar-se al grup. Precisament aquest 2021, Enginyers Voluntaris compleix 10 anys. Sunyer destaca que a diferència dels inicis, cada vegada hi ha més enginyers en actiu. ‘’Això és molt positiu’’, afegeix Sunyer, perquè interpreta que el voluntariat atrau també la gent jove que pot aportar més expertesa del món digital actual.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.