Autoconsum elèctric: la via cap a la generació distribuïda

L’autoconsum d’energia elèctrica és el camí que ha de permetre la implantació de noves instal·lacions d’energies renovables i de cogeneració que són imprescindibles per assolir els objectius de reducció d’emissions i millora d’eficiència fixats pel Pla de l'Energia i del Canvi Climàtic (PECAC) 2020 a Catalunya i el Pla d’Energies Renovables (PER) 2020 a Espanya. La generació distribuïda –amb plantes a l’interior de la instal·lació dels usuaris– s’emmarca en la implantació de les xarxes intel·ligents, que suposa una interessant oportunitat per desenvolupar productes per part del teixit industrial del país i impulsar l’economia nacional.

Seguint el camí iniciat per les plantes de cogeneració a finals del segle passat, puntal de l’eficiència i competitivitat dels processos industrials, en la darrera dècada hem assistit a l’adveniment i la generalització de l’energia solar i eòlica.

El desenvolupament tècnic i l’espectacular reducció de costos de les renovables han transformat el paisatge del sector elèctric fins al punt que, enguany, l’eòlica superarà la nuclear com a primera font en producció elèctrica a Espanya i la fotovoltaica és més barata que el preu minorista d’electricitat.

Des que el Reial decret llei 1/2012 va eliminar les primes a noves instal·lacions d’energies renovables i cogeneració, i el Reial decret llei 9/2013 ha derogat les primes a les existents, la viabilitat de noves plantes de renovables i cogeneració està supeditada a competir en el mercat elèctric majorista amb les centrals convencionals o bé a produir energia per a autoconsum a la pròpia instal·lació.

El Reial decret 1699/2011 va establir les condicions tècniques per a l’autoconsum de fins a 100 kW amb energies renovables i fins a 1 MW amb cogeneració, i a partir d’aquesta norma ja s’han fet algunes instal·lacions com les presentades a la jornada del passat 11 de juny d’autoconsum o del dia 5 de juliol de cogeneració en el sector terciari. Tanmateix, el sector està pendent des del 2011 que es reguli el balanç net i se simplifiqui la tramitació i gestió dels projectes, elements clau per impulsar aquest segment de mercat.

Juntament amb el Reial decret llei 9/2013 que iniciava la reforma elèctrica, es va donar a conèixer l’esborrany del reial decret que ha d’omplir aquest buit. Però lluny de fomentar l’autoconsum i respondre a les necessitats del sector, el document estableix obligacions, restriccions i mesures coercitives que suposen un fre arbitrari a la seva implantació:

  • No preveu cap balanç net més enllà de la compensació intrahora.
  • Estableix un peatge de recolzament per l’energia autoconsumida de la pròpia instal·lació.
  • El subministrament amb autoconsum no pot obtenir cap rendiment pels excedents.
  • El productor –que sí pot obtenir rendiment d’excedents– i el consumidor associat han de ser la mateixa persona jurídica però s’han d’inscriure a dos registres.
  • Limita a una instal·lació d’autoproducció i a una única tecnologia per cada edifici.
  • Requereix contracte amb distribuïdora i comercialitzadora encara que no s’entregui energia.
  • Estableix un registre centralitzat al Ministeri d’obligada i immediata inscripció.
  • Estableix unes sancions desproporcionades i un règim d’inspecció inquisitorial.
  • No permet les bateries per a la gestió de la demanda o seguretat del subministrament.

L’element més criticat per la Comissió Nacional d’Energia (CNE) per discriminatori i arbitrari és el peatge de recolzament –figura sense cap precedent al món i per al qual es proposen sense cap justificació metodològica valors molt més elevats que els dels peatges d’accés– amb l’únic argument de mantenir els ingressos del sistema.
Cal esperar que la regulació final de l’autoconsum esmeni l’esborrany incorporant els suggeriments de la CNE, tal com ja s’ha fet parcialment amb el Projecte de llei del sector elèctric en tramitació parlamentària. Amb una regulació coherent amb les directives europees, l’autoconsum pot esdevenir el revulsiu eficaç per a la reactivació econòmica del sector que tots esperem, a més de contribuir a reduir els costos energètics tant dels usuaris industrials com domèstics.


Ignasi Prat, enginyer industrial col·legiat núm. 10425

Foto: Arxiu

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.