Braingaze: terapèutica digital per malalties neurodegeneratives

Amb el progrés en la neurociència i la psicologia, cada vegada s'avança més en el desenvolupament de noves teràpies, enfocaments i diagnòstics digitals que ajuden a prevenir i millorar els símptomes de diferents malalties mentals. A més, la terapèutica digital té el potencial d'impulsar tractaments iguals o millors que els tractaments de base farmacèutica. En aquest context, Braingaze, una empresa derivada de la Universitat de Barcelona, sorgeix com una resposta necessària per tractar trastorns cognitius i malalties neurodegeneratives, com per exemple el TDAH, l'Alzheimer o el trastorn de l'espectre autista, a través de solucions diagnòstiques i terapèutiques.

La tecnologia de Braingaze aprofita biomarcadors patentats de micromoviments oculars, els videojocs casuals i els algorismes d'aprenentatge profund (IA). Com ha explicat a Fulls d'Enginyeria Hans Supèr, cofundador i CTO de l'empresa derivada, el projecte es basa en un biomarcador que detecta el moviment ocular patentat mitjançant la investigació de la Universitat de Barcelona. "Aquest moviment ocular detecta el grau d'atenció i, per tant, ajuda a diagnosticar dèficit o problemes d'atenció" ha assegurat Supèr. Amb aquest marcador es poden detectar diferents trastorns mentals i ja s'ha validat en pacients amb Alzheimer per detectar casos de pacients amb símptomes primerencs.

Supèr ha afegit que amb la innovació de l'empresa "podem detectar aquest tipus de pacients precoços amb més facilitat a més de fer una tasca cognitiva, de percepció i memòria". Durant un exercici de 10 minuts, el pacient ha de portar a terme una activitat que funciona com un joc interactiu per poder mesurar el moviment ocular. Es juga amb la mirada i consisteix a observar alguns objectes que van apareixent durant el joc i on l'objectiu és intentar evitar apartar la vista cap altres objectes que apareixen. D'aquesta manera s'entrena el sistema oculomotor i, alhora, el sistema cognitiu del cervell.

Fins ara han fet servir un dispositiu de rastreig ocular, però ara es troben avançant en el desenvolupament del sistema amb una versió beta mitjançant l'ús de la selfiecam del mòbil i una aplicació que pots descarregar i fer servir a casa que incorpora rastreig ocular. Segons els responsables no fa falta jugar gaire, poden ser tan sols 5 minuts, però els usuaris han de fer un ús constant i freqüent.

Mitjançant algoritmes de machine learning es classifica si és pacient o la probabilitat de ser o no pacient. A Braingaze ja disposen del marcatge CE d'aquesta solució i des de fa uns dos anys han afegit teràpia amb un tractament digital per poder comprovar que aquest moviment ocular té un paper important en el procés cognitiu i neuronal.

El cofundador ens ha explicat que "entrenant aquest moviment ocular es millora l'atenció i ajuda a millorar els símptomes de TDAH o la memòria, en el cas de pacients amb Alzheimer". La innovació s'ha patentat des de la facultat de psicologia de la Universitat de Barcelona i en el projecte s'han involucrat enginyers, developers, dedicats a la part de programari, i analistes de dades.

Les solucions de diagnòstic de Braingaze ofereix una precisió i objectivitat innovadores en el sector i la solució terapèutica millora els nivells de funció cognitiva en l'àmbit neurobiològic. Més enllà de l'entrenament conductual, la solució imita els efectes del tractament farmacèutic sense els efectes secundaris.

Innovació clínica en desenvolupament 

Les solucions de diagnòstic de TDAH de Braingaze s'ha utilitzat en la pràctica clínica en el mercat espanyol des de fa anys per metges pioners a Madrid i Barcelona. BGaze Therapy, el joc per a nens d'entrenament de l'atenció amb seguiment ocular que es juga amb moviments dels ulls, ha estat provat com a eina terapèutica en diferents clíniques i ha obtingut resultats positius en una varietat de pacients que pateixen trastorns cognitius relacionats amb l'atenció. 

La spin-off ha tancat amb èxit una ronda d'inversió d'1,5 milions d'euros. Aquesta injecció de finançament accelerarà el desenvolupament clínic i empresarial del projecte. La inversió ha estat liderada per RYSE Asset Management, amb seu a Londres, acompanyat del fons global de capital risc Orbit Startups i Artesian, amb seu a Austràlia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.