La transició energètica, protagonista a 'Nota d’Economia'

Les estimacions d’Enginyers Industrials de Catalunya en el seu informe sobre la transició energètica que fixen que el 2050 es podrà tenir electrificat el 60% del transport, el 40% de la indústria i el 70% del sector serveis i domèstic, formen part d’un dels articles del nou número de la revista ‘Nota d’Economia’. El firma el vicepresident de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, que defensa combinar les energies renovables amb les tecnologies de generació i emmagatzematge amb alts índex de potència ferma. Per Montagut, l’electrificació és una de les claus de la transformació del sistema energètic i la descarbonització ha d’anar acompanyada d’una reducció constant de la intensitat energètica i d’una transformació de tots els sectors.

‘La transició cap a un nou model energètic més net i just’ és el títol del número 107 que conté disset articles en tres blocs: l’anàlisi dels costos econòmics i socials de la transició, el volum de finançament que requereix i com hi pot incidir el sistema tributari i un recull d’experiències pràctiques de com es podria materialitzar.

Mariano Marzo, Joan Vila, J.R. Morante i Elisenda Jové-Llopis són alguns dels altres autors que completen el monogràfic amb temes com ara La transició cap al model descarbonitzat, les necessitats d’inversions, les infraesctructures que es requereixen per o les polítiques públiques per fer front al preu de l’energia. En línies generals, conclouen que la situació d'emergència climàtica i la crisi energètica en la qual ens trobem immersos ens obliga a plantejar una transformació radical del model energètic català, que implicarà:

  • Un major ús d'energies renovables, bàsicament eòlica i solar
  • Més sobirania energètica, eliminant la dependència dels combustibles fòssils, la majoria importats
  • Una societat més justa i descentralitzada, on els consumidors deixin de ser agents passius per tenir un paper més actiu en les decisions en l'àmbit energètic, gràcies a la creació de comunitats ciutadanes que no només consumiran energia sinó que també en produiran. Així, passarien a ser 'prosumidors' (productors i consumidors alhora). També es reduiria la pobresa energètica, que el 2021 afectava prop del 10% de les llars a Catalunya.

“Transformar de forma radical el model energètic de Catalunya”

En la presentació de Nova Economia, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha assegurat el compromís del Govern per "transformar de forma radical el model energètic de Catalunya i a accelerar la transició verda" i ha advertit que "cal una actuació decidida per assegurar un món habitable per a les generacions següents". Mas ha qualificat de "complexa i paradoxal" la situació on conflueix l'emergència climàtica amb una crisi energètica, però que "també ens ofereix l'oportunitat d'actuar en el curt termini sense demorar més la descarbonització a llarg de l'economia". El context econòmic global, amb escassetat de recursos energètics i un augment generalitzat de preus s'ha convertit en "el millor estímul possible per accelerar la transició energètica". 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.