L’art, la informàtica i la IA s’alien per Sant Jordi

La intel·ligència artificial i la informàtica aplicades a l'art permeten generar una imatge amb models generatius d’aprenentatge profund. Amb aquesta tecnologia, la UPC ofereix, per Sant Jordi, la possibilitat de triar una rosa, o generar-ne una de pròpia, basada en l'estil de més de 180 artistes, des d'Albert Ràfols Casamada fins a Zada Hadid, passant per Frida Kahlo, Vincent Van Gogh, Joan Brossa o Lola Anglada. La iniciativa, anomenada Roses UPC permet, a més d'escollir l'estil artístic, aplicar uns trets distintius a partir de qualsevol mena de concepte o descriptor que es vulgui introduir.

Aquests models es basen en xarxes neuronals i són capaços de produir una imatge a partir d'un text. Cada model únic s'inicia a partir de la imatge d'una rosa inicial, la qual es va modificant a partir d'un algorisme que utilitza la computació intensiva i una sèrie de càlculs complexos que es produeixen a gran velocitat per crear una rosa nova. Segons l'estil de l'artista escollit, la rosa final es determina a partir de termes o conceptes que es poden introduir en la descripció per acabar de personalitzar-la.

Un cop generada, la rosa final s'envia com arxiu adjunt al correu electrònic de la persona que la crea, juntament amb un enllaç per enviar-la, compartir-la i escriure la dedicatòria a la persona destinatària. També permet visualitzar, en un vídeo de pocs segons, com l'algorisme ha reinterpretat la rosa inicial.

Cada rosa creada passa a formar part de la galeria #RosaUPC22, les quals es poden compartir via enllaç, WhatsApp o Twitter, així com descarregar i distribuir lliurement, sense fer-ne un ús comercial, sota la llicència Creative Commons.

Computació intensiva i xarxes neuronals

Construir imatges amb aquesta tecnologia requereix una computació intensiva i l’ús d’unitats de procés gràfic que són les encarregades de realitzar càlculs complexos a molta velocitat. Aquests recursos són costosos i, per tant, la capacitat de generar roses està limitada a la demanda que hi hagi en cada moment.

Internament, es fan servir dos models de xarxes neuronals: un d’ells és capaç de generar les imatges, mentre que l’altre jutja fins a quin punt una imatge coincideix amb l’estil artístic i els termes introduïts al formulari de l’aplicació. Aquesta interacció guia el generador per produir imatges més precises.

Les imatges de Roses UPC s'han generat a partir del treball de Katherine Crowson i de l'autor original del mètode BigGan+CLIP. La iniciativa, impulsada pel programa cultural UPCArts, ha estat desenvolupada per l'InLab FIB, amb el suport del Servei de Comunicació de la UPC. L'inLab FIB és el laboratori d'innovació i recerca de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.