La triple seguretat del Mobile World Congress
L’edició de 2016 del Mobile World Congress, que se celebrarà a Barcelona del 22 al 25 de febrer, estarà marcada, d’una manera o altra, per la seguretat.
Primer, per la seguretat que dóna saber que la Ciutat Comtal serà la seu de l’MWC fins a l’any 2023, després de l’acord signat el 14 de juliol passat per GSMA (Global System for Mobile Communications Association) i les diferents autoritats catalanes.
GSMA, l’associació d’operadors mòbils i companyies relacionades dedicada al suport a la normalització, la implementació i la promoció del sistema de telefonia mòbil, atorga, així, a la capital catalana una prolongació de cinc anys per ser la seu mundial de l’esdeveniment. Cal recordar que el contracte amb GSMA tenia previst celebrar la fira a la ciutat, només, fins a l’any 2018.
L’oferta que ha convençut l’associació del mòbil va ser formulada el mes d’abril passat pels “socis de Barcelona”, és a dir, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme; la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament; Turisme de Barcelona; Fira de Barcelona, i la Fundació Barcelona Capital Mundial de la Telefonia Mòbil. L’esperada, i confirmada, arribada de la L9 del metro al recinte firal de Gran Via ha tingut molt a veure en aquesta decisió final.
Un altre vector que imprimeix seguretat a l’MWC 2016 són les mesures, pròpiament, de seguretat pública. En aquest sentit, el desplegament policial serà el més gran que s’ha vist mai, atès que el nivell d’alerta per a aquesta edició és de 4 sobre 5. A falta de saber el nombre exacte de cossos i forces de seguretat desplegats, cal recordar que l’any passat es van mobilitzar 2.455 policies, 640 agents de la Guàrdia Urbana, 624 de seguretat privada i 320 de personal d’accés. Enguany, a més, la policia cobrirà tots els esdeveniments, inclosos els que tenen lloc fora del recinte (tours per la ciutat), i s’augmentarà el control de la identitat dels assistents al congrés.
Finalment, hi ha una altra tipologia de seguretat. És la que podríem anomenar seguretat tecnològica, aquella que fa possible que tots els dispositius i les aplicacions mòbils que es presentaran a l’MWC funcionin correctament i despleguin tot el seu potencial sense problemes. Perquè, tinguem-ho clar, sense una infraestructura fiable d’enginyeria de telecomunicacions al darrere aquest ecosistema mòbil seria inviable. Per tant, és un bon moment per reivindicar la funció de l’enginyer com a prescriptor i generador de producte i tecnologia innovadors, i no només com a aplicador.
TEXT: REDACCIÓ // FOTOGRAFIA: MOBILE WORLD CONGRESS