Tradició fornera i eficiència energètica: l’aigua calenta del forn de pa

L’escalfor que genera un forn de pa ubicat als baixos d’un antic edifici residencial, pot convertir-se en la font d’energia per escalfar l’aigua calenta per a la calefacció i ACS dels tres habitatges del mateix edifici. Això és el que està fent l’enginyer industrial i arquitecte Xavier Tous, en col·laboració amb el despatx d’arquitectura Principal 2ª.

Es tracta d’un edifici de 1888, ubicat als estrets carrerons del casc antic de Vilanova i la Geltrú, on va iniciar la seva activitat l’Espiga d’Or, actualment dirigida pel reconegut forner Jordi Morera, i que fou fundada per la seva besàvia Genoveva.

Els propietaris han aprofitat la reforma integral de l’edifici per fer-lo energèticament eficient i respectuós amb el medi ambient, instal·lant captadors solars FV per part de l’empresa One Solar, aerotèrmia i aquest nou sistema fabricat per l’empresa Nicton Plus que, segons Tous “és enginyós i senzill”. 

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Tous ha explicat que es tracta d’intercalar un recuperador de calor tubular aire-aigua a la xemeneia de sortida del forn de gas. Segons Tous, és una aplicació que ja s’està fent força en calderes industrials i domèstiques, per a reduir la potència dels cremadors, el consum de combustible i les emissions a l’atmosfera. La seva aplicació “fornera” però, tot just està començant. Tous confia que a curt termini es podrà comptar amb la col·laboració dels principals fabricants i instal·ladors de forns de pa, per a poder desenvolupar projectes d’aquest estil, i també per la reducció de consums i emissions.

espiga d'or esquemaAixí en aquest recuperador tubular del tipus aire-aigua, d’1,5 m. de longitud i diàmetre interior 20 cm. (el mateix diàmetre que la xemeneia), s’aprofiten les temperatures de 300°-350° C. dels fums de combustió que genera el forn. L’intercanvi tèrmic principal s’aconsegueix fent circular aigua al voltant del tub central del recuperador, que actua com a fluid calor-portant (circuit primari, tancat) cap a un dipòsit acumulador intermedi, on es produeix un segon intercanvi tèrmic i des d’on surten els circuits per a calefacció i ACS , segons l’esquema de principi adjunt.

La potència final que s’aconseguirà serà molt superior a la instal·lada de 50 kW i per tant, seria possible instal·lar-ho també en comunitats més grans.

Per tal de continuar tenint aigua calenta les hores en què el forn no està en marxa, s’ha instal·lat un dipòsit acumulador. Durant les aturades de més durada (manteniment, eventuals reparacions, etc.) entrarà en funcionament el sistema de calefacció i ACS per aerotèrmia.

Per Tous, tot això es pot fer amb una “facilitat aclaparadora” ja que no es requereixen grans espais ni instal·lacions complexes, es pot dimensionar en funció de les necessitats i els estalvis que s’aconsegueixen permeten un ràpid retorn de la inversió, estimat en un període d’entre dos i tres anys.

En aquests moments, s’estan duent a terme els treballs de reforç estructural i es preveu acabar l’obra el juny de l’any vinent, moment en què es podrà posar en marxa tot aquest sistema.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.