Planas: "Si els fons arriben a les pimes, la competitivitat de Catalunya creixerà enormement"

Dimarts vinent l’Advanced Factories torna a obrir les portes per mostrar les darreres tendències en robòtica i automatització en el sector industrial. El certamen pot presumir de ser de les poques fires que també es van fer el 2021 i enguany ja estan superant les seves millors dades, registrades just abans de la pandèmia. 300 expositors han confirmat la seva presència i de moment, ja hi ha un 24% més d’inscrits que el 2020, que ja van ser 17.000. Pel seu director, Albert Planas, creu que s’han convertit en “l’aliat” del sector industrial i reivindica, en aquesta entrevista a Fulls d’Enginyeria, l’accés de les pimes als fons europeus com una eina imprescindible per fer créixer la competitivitat a Catalunya. De la COVID-19 i ara el conflicte bèl·lic a Ucraïna, Planas n’extreu “l’oportunitat per veure que Europa ha de ser autosuficient”.

 

Advanced Factories va ser la darrera fira del 2020, va poder-se programar el 2021 i torna a les seves dates el 2022... Com l’encareu aquesta nova edició?

La veritat és que ho encarem molt bé perquè al portar a terme l’Advanced Factories el 2021, donar exemple i complir amb els compromisos ens ha donat una reputació molt important en el sector. Tornem a tenir el recinte del CCIB altra vegada completament ple, no hi cap ni una agulla i ja no hi ha estands disponibles! I superem en un 24% el número d’inscrits del 2020, que va ser també la millor edició amb 17.000 participants. La de l’any passat va ser realment l’edició més necessària que mai i el sector veu en el certamen com el seu aliat per arribar al sector industrial.

Creus que aquestes perspectives són símbol de la resiliència del sector?

Clarament, sí. El sector industrial ha estat un sector que durant la pandèmia ha estat treballant igual assegurant i garantint la cadena de subministraments d’aliments, de material sanitari i de tantes coses bàsiques... I sí, és una mostra de resiliència del sector, una mostra que el sector està molt viu, i és una mostra d’un moment molt important: és l’últim tren que ens passa per poder impulsar el sector industrial i canviar el model productiu gràcies als PERTEs i els fons europeus, que arriben per, entre d’altres, poder relocalitzar la indústria que fa trenta anys buscava en la mà d’obra barata el seu factor de competitivitat. Perquè avui en dia, el factor de competitivitat no és la mà d’obra sinó la robòtica i l’automatització. Tenir fàbriques altament avançades i tecnificades fa que no haguem de produir a Xina i ens estalviem, a més a més, la contaminació dels vaixells i els costos logístics que suposa fabricar en un lloc per portar-los a l’altra punta de món. Aquesta dècada marcarà l’avanç i el després de l’esdevenir de la indústria del país.

I les ajudes ho aconseguiran?

Ara les tenim i si les aprofitem per fer canvis de models productius i impulsar la indústria que sabem que aporta salaris més bons i, de retruc, millors serveis públics. És la nostra oportunitat d’aprofitar els fons europeus, aprofitar-los bé, i que arribin també a les pimes. Si s’aconsegueix, la competitivitat de Catalunya creixerà enormement.  

Els és fàcil arribar a aquests fons?

Els empresaris estan preparats, els diners a través dels PERTEs i els fons europeus estan a l’abast, hi ha capacitació, interès i necessitat. Ara cal que l’administració faci bé la seva feina de bisturí i no a l’engròs. Una primera iniciativa en aquesta línia és el ‘kit digital’ però no ens podem quedar aquí  i per això, proposarem a la ministra Reyes Maroto un pla per ajudar a les pimes a incorporar el seu primer robot, amb un programa emmirallat amb Itàlia i França fa uns vuit o deu anys.

Què plantejareu?

Amb el Robot Start Pime volem que les pimes espanyoles descobreixin els avantatges i les capacitats que aporta tenir un robot. Perquè quan l’utilitzen se n’adonen que és una inversió rendible que els fa disminuir els costos i els fa ser més productiu. Com deia, aquesta dècada marcarà l’esdevenir de la indústria del país i la indústria que s’hagi automatitzat podrà jugar a la lliga internacional i ser competitiva. Alhora, podrà atraure un tipus de talent per a noves funcions que aniran naixent dins l’empresa i que s’haurà d’anar formant per servir la indústria 5.0, on les persones, la sostenibilitat i la resiliència estan al centre.

Per tant, les pimes necessiten aquest suport per fer el canvi?

Sense cap dubte. Aquests 140.000 MEUR han d’arribar a les nostres pimes perquè formen part de la cadena de valor de productes més grans, al sector de l’automoció o el ferrocarril, per exemple. Se les ha d’ajudar independentment de garantir, també, projectes tractors, com les fàbriques de bateries o l’hidrogen. Si no, no haurem aconseguir el canvi de model productiu.

D’aquest canvi se n’ha parlat més arran de la crisi COVID-19. A aquella incertesa s’hi ha sumat un altre conflicte, bèl·lic en aquest cas. Quines conseqüències creus que pot tenir per la indústria?

Ja està tenint conseqüències en els costos de l’energia. Però Ucraïna és un país molt potent amb minerals que exportava a la indústria, i és molt potent en l’àmbit dels cereals, que també exportava. Això es veurà reflectit en un increment dels costos de la matèria prima. I provablement, si acabava com es preveu, això continuarà perquè estem parlant de geoestratègia política i per tant, de recursos naturals i productius que voldran utilitzar pels seus interessos. No pinta bé... Però també és una oportunitat per veure que Europa ha de ser autosuficient i pensar més les polítiques energètiques. Per exemple, estem en un moment que països que havien de fer desaparèixer les centrals nuclears hi aposten de nou i a Catalunya som dels que ho hem fet més malament, en aquesta matèria. Hem de pensar bé com volem ser i com volem garantir el futur energètic del país. És clau. Amb les fàbriques de microxips també ha passat. Ens hem adonat els últims temps que a Europa no en tenim i que s’hi ha de posar milers de milions d’euros per apostar-hi i tenir aquesta autonomia.

Ja per acabar, digues tres bons motius per visitar l’Advanced Factories.

Perquè si vols capacitar-te o capacitar els equips és el congrés més gran d’indústria 4.0 d’Europa on es pot entendre cap on va la tecnologia i veure casos d’èxit. En tenim més de 50 d’experiències industrials d’empreses que han fet els deures. Perquè és la dècada de la robòtica i l’automatització i cap fira proporciona tota l’oferta com si que ho fa l’AF. I perquè es compartiran tres dies de relacions i contactes amb el sector.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.