Què llegeixen els enginyers? 15 recomanacions per Sant Jordi

De política, d’economia, de direcció d’empreses, de ficció... Triar llibre per Sant Jordi no és fàcil. Abunden les novetats literàries i també les edicions estrangeres i sovint, recomanar lectures per a enginyers es converteix en una tasca complicada. Per primera vegada des de l’abril del 2020, que Fulls d’Enginyeria va iniciar la nova etapa en digital, aprofitem el Sant jordi per saber els gustos dels enginyers que lideren les nostres institucions i les Comissions i recollim totes aquestes propostes per un Sant Jordi ben col·lectiu.

La presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero Sansalvadó, ens proposa Net positive’(Harvard Business Review Press, 2021), de Paul Polman, exCEO d’Unilver, i Andreu Winston es pregunten en aquest llibre; "el món és un lloc millor gràcies a la teva empresa?”. Al llarg de 272 pàgines desgranen a través de la teoria i la pràctica com conjugar l’èxit empresarial, amb l’impact epositiu ambiental i social, tot guiant el lector cap al concepte de l’economia regenerativa o del ‘give more than you take’. El degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, aposta per dos llibres “interessants, entretinguts, formatius i d’impacte” en el plantejament d’alguns projectes empresarials. Es tracta de “dues aproximacions diferents però interessants complementàries i necessàries a dues indústries”: The Titanium Economy, d’Asustosh Padhi, Gaurav Batra i Nick Santhanam (Public Affairs, 2022) i Exponential Organitzation (Diversion Publishing – IPS, 2014) de Salim Ismail i amb Michael S. Malone i Youri Van Geest.

llibres1

 

Llibres per entendre’ns i entendre el món actual

En un món ·complex i interrelacionat” com el que vivim, Jeroni Farnós, president de la Comissió d’Enginyeria Química, ens recomana How the world really works (DK, 2022), una publicació que creu que contribueix a “la seva comprensió, com a condició necessària per intentar millorar-lo” .

Marc Pérez Pey, president de la Comissió d’Enginyeria de la Salut, aposta per La Venta híbrida (Plataforma, 2023), de Cosimo Chiesa i Rafael Salazar – enginyer industrial per la UPC, precisament. És una novetat editorial que descriu els canvis que s’han produït a les estructures comercials durant i després de la COVID-19. Per Pey, és un llibre que explica com adaptar les empreses per seguir millorant en excel·lència comercial “en un híbrid”. “Un bon llibre amb idees pràctiques i molt actuals”, resumeix Pérez Pey.

Antifragil: las coses que se benefician del desorden, de Nassim Nicholas Taleb dona pistes perquè siguem més antifràgils que no és el mateix que ser robustos. Així ho veu el president de la Comissió de Societat Digital, Xavier Rovira, que recomana aquest llibre de l’autor de la teoria de ‘El cigne negre’. Per Rovira, el llibre mostra que el món és massa complex i incert per tal que intentem predir l’evolució de molts sistemes o situacions i que, en ocasions, l’estadística i la teoria de probabilitats són parcials o insuficients. El president de la Comissió d'Innovació i Transferència Tecnològica, Gian-Lluís Ribechini, ens proposa La mentalidad del explorador: Por qué algunas personas ven las cosas con claridad y otras no (Edicions Paidós, 2023).  

llibres2

 

Té uns tres anys però Ética para máquinas (Ariel, 2019), de Jose Ignacio Latorre, catedràtic de Física Teòrica a la Universitat de Barcelona i director del Centro de Ciencias de Benasque Pedro Pascual, és de plena actualitat en un any on la intel·ligència artificial és el titular de cada dia. És la recomanació de Lluís Pinós, president de la Comissió d’Energia, que creu que és una bona reflexió sobre si les màquines intel·ligents tenen ètica com els humans i com ha de ser aquesta ètica. “És un llibre a mig camí entre la ciència i la sociologia que pot agradar als qui s’interessen per temés més enllà de la tècnica i la literatura”, diu Pinós.

Si algun sector està en transformació aquest és el de la mobilitat, per la digitalització i la descarbonització. El president d’aquesta Comissió,  Lluis Puerto, aquest Sant Jordi tria Faster, Smarter, Greener: The future of the Car and Urban Mobility (MIT Press, 2017), de Venkat Sumantran, Charles Fine i David Gonçalves. Puerto creu que se n’obté el punt de vista d'una persona amb llarga trajectòria en automoció a Europa, Estats Units i Índia.

Matemàtiques amb història personal

llibre1Tot i que no és una novetat, la presidenta de la Comissió d’Equitat, Tecnologia i Futur, Mariló Casas, ens descobreix Cinco ecuaciones que cambiaron el mundo. El poder y la belleza de las matemáticas (Penguin Random House, 2015). Escrit pel doctor en física Michael Guillen, el llibre fa un relat sobre el descobriment de la Llei de la Gravitació Universal d’Isaac Newton, la Llei de la Pressió Hidrodinàmica, de Daniel Bernoulli; la Llei de la Inducció Electromagnètica, de Michael Faraday; la Segona Llei de la Termodinàmica, de Rudolf Clausius; i la Teoria de la Relativitat Especial, d'Albert Einstein. Casas argumenta que és un text “molt interessant” perquè no descriure les equacions “tal i com estem acostumats els enginyers des dels anys d’estudis”, sinó que fa referència als seus descobridors i les circumstàncies històriques, socials, personals i fins i tot religioses que van marcar les expressions matemàtiques que explicaven les forces de la natura i l’univers.  “És un text novel·lat on importen més les històries de les persones que les expressions matemàtiques en sí”, diu Casas.

Propostes des de la comunitat internacional

Des de la Catalan Engineers Worldwide (CEW), la comunitat d’enginyers internacional, ens proposen The Culture Map (Perseus Books Uk, 2016) d’Erin Meyer, un recorregut pels vuit punts diferencials dels trets culturals i un recull d’eines per afrontar de manera eficaç els reptes comunicatius més comuns al món de les relacions internacionals. Aquesta és la proposta d’Eduard Fernández mentre que Martí Pascual-Llitjós, president del CEW que cada mes publica ‘La Nova Mobilitat’, un pòdcast sobre els canvis en el sector automobilístic, recupera Despertaferro, un dossier publicat per Enginyers Industrials de Catalunya el 2005 sobre el cotxe solar català.

llibres4

 

 

Els més mediàtics

Entre les nostres propostes, també en tenim de més mediàtiques. Carles Morant, president d’Engitren, recomana Rússia, l’escenari més gran del món (Ara Llibres, 2021), del periodista Manel Alias. Per Morant és una lectura “agradable i fàcil” que dona una visió d’aquesta gran país a través de “sentiments, trobades, entrevistes i un ventall molt ampli d’explicacions sobre la història, la vida i les idees de la seva gent. Morant però, s’autoregaralà Convergència (Angle Editorial, 2023) de la també periodista Núria Orriols, per saber, les històries amagades darrere de l'auge i caiguda de la formació política. “Ja veurem amb quina precisió”, puntualitza Morant. Per la seva banda, el president de la Comissió de Jubilats, Ferran Ramon, proposa ‘Vaticangate’ (Edicions 62, 2023, del periodista Vicenç Lozano.

I de regal, una darrera recomanació, la més literària tot i que és autobiogràfica i la més diferent de totes les propostes anteriors: L’analfabeta (Amsterdam, 2019) d’Agota Kristof. És el suggeriment del president de la Comissió d’Acció Social, Jesús Arribas, que veu aquest relat en clau autobiogràfica com una oportunitat “per apropar-se als que venen de fora i ajudar-nos a prendre consciència del que suposa haver de començar de nou”.

llibres5

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.