Josep Solé: “A Catalunya falta transferència tecnològica per transformar idees en startups”

Amb més de 25 anys d’experiència en el sector, Josep Solé, enginyer en telecomunicacions de formació i diplomat en ciències empresarials, ha treballat amb operadors i consultores tant a nivell nacional com internacional. L’any 2015 es va incorporar a Estabanell per liderar la diversificació cap a les telecomunicacions. A partir de l’estiu de 2023, va encapçalar el desenvolupament d’ERIA InnoHub, una societat d’innovació oberta dissenyada per connectar les unitats de negoci amb startups i accelerar la innovació en el sector empresarial. A Fulls d'Enginyeria l'hem entrevistat per comentar la proposta del projecte ERIA, la sostenibilitat en el sector energètic i els desafiaments de Catalunya en aquest àmbit, assegurant que "necessitem multiplicar per tres la capacitat renovable d'aquí al 2030".

Quina trajectòria ha portat per arribar a treballar per impulsar el sector energètic català?

És una trajectòria bastant llarga. Després de 25 anys treballant amb operadors i consultores, l’any 2015 em van cridar a Estabanell per liderar la diversificació cap a les telecomunicacions. Es va crear una empresa, E-Phos Digital, dedicada a desplegar xarxes de fibra òptica i a oferir serveis com accés a internet, telefonia i televisió. Aquesta empresa va créixer i es va fusionar amb la de comercialització d'energia. Jo em vaig encarregar del negoci residencial d’energia i telecomunicacions fins al desembre del 2023.

I com va sorgir la idea d'ERIA?

A l’estiu del 2023 vam començar a treballar en la idea d’ERIA. La iniciativa venia de la propietat, buscant una forma més ràpida d’innovar. Així va néixer el departament d’innovació oberta i corporate venturing, amb l’objectiu de connectar més ràpidament les unitats de negoci amb el món de les startups.

Com definiries la missió i els principals objectius d'ERIA?

Des d’un punt de vista estratègic, tenim tres grans objectius. Incorporar innovació de forma ràpida, connectant les unitats de negoci amb l’ecosistema innovador, especialment startups. Fomentar la cultura innovadora dins de la companyia, potenciant també les idees internes i transformant-les en projectes. Posicionar Estabanell com una empresa innovadora, aportant visibilitat tant pel seu coneixement del sector com per la seva capacitat d’innovació.

Amb quins projectes heu treballat?

ERIA es va iniciar al gener, així que encara no tenim casos completats. Tot i això, al maig vam iniciar un programa d’acceleració amb quatre startups. Aquestes han evolucionat el seu model de negoci i ja hem començat proves per incorporar algun dels seus productes.

Després de l’estiu vam llançar el programa Venture Client, que consisteix a fer proves de concepte directament amb startups per cobrir necessitats identificades. Actualment, tenim dues proves en marxa. Encara no podem parlar de casos d’èxit, però esperem tenir-ne algun abans de final d’any.

tiktok

 

Disposeu d'un protocol definit per identificar els projectes més adequats?

Sí, seguim una estratègia dual de push i pull. Per la via push, busquem oportunitats al mercat i les presentem a la corporació. Per la via pull, recollim les necessitats de les unitats de negoci.

Aquestes idees es presenten mensualment a un comitè, que decideix quines es tiren endavant, quines s’ajornen i a través de quin vehicle es vehiculen: recerca interna, innovació oberta, col·laboracions amb partners, etc. Si correspon al nostre àmbit d’open innovation, busquem una startup i iniciem proves de concepte.

Quins han estat els principals reptes d’ERIA fins ara?

Els principals reptes han estat donar-nos a conèixer i impregnar d’esperit innovador la companyia. Hem treballat intensament per posicionar-nos en l’ecosistema innovador, col·laborant amb entitats com Tech Barcelona, Acció o l’Ajuntament de Barcelona. També ha estat complicat introduir l’esperit innovador dins la companyia, ja que els equips estan molt centrats en la gestió del dia a dia. Cal gestionar bé els timings i pressupostos per implementar solucions innovadores.

També us heu destacat pel vostre enfocament en sostenibilitat. 

Com a empresa energètica, la sostenibilitat és una obligació. L’energia és responsable de més del 70% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i tenim tres grans reptes: generar energia verda, electrificar sectors encara no electrificats, com el transport i part de la indústria, i millorar l’eficiència energètica, especialment en edificis. A Estabanell apostem per projectes com parcs flotovoltaics i renovables. La sostenibilitat és part del nostre ADN, ja que cada dia que passa estem més lluny d’assolir l’objectiu d’1,5 °C d’augment de temperatura.

Com veus la situació de la sostenibilitat a Catalunya? Què demaneu a l’administració?

Demanem més rapidesa. Catalunya està a la cua d’Espanya en implantació de renovables, amb poc més del 10%, mentre que a Espanya s’assoleix entre el 50% i el 60%. És imprescindible agilitzar els tràmits per a nous parcs fotovoltaics. Sabem que el govern vol simplificar els processos, però cal actuar ja, perquè el temps és limitat i necessitem multiplicar per tres la capacitat renovable d’aquí al 2030.

I globalment?

En sostenibilitat, la situació és realment molt preocupant. Els Estats Units és un dels països que més CO₂ produeix. Tot i que també té una implantació de renovables, ja s'està anunciant que posaran com a figures principals persones que són negacionistes del canvi climàtic. Aquesta és una preocupació que tinc, i realment nosaltres estem apostant al 100% per això. És un deure per a les futures generacions. Si seguim amb les polítiques actuals, anem cap a un escenari amb un increment superior als 3 graus, amb el qual el món serà inhabitable.

Com a enginyer, què demanes al col·lectiu?

A Catalunya tenim bones universitats i un sector startup potent. El que falta és transferència tecnològica per convertir les idees de les universitats en spin-offs i startups. Per aconseguir-ho, cal més inversió i més capacitat d’assumir riscos. Amb un ecosistema tan fort, podríem ser líders en innovació al sector energètic.

Quina és la perspectiva per a l’any 2025?

El 2025 seguirem amb el mateix model que el 2024. Llançarem un nou programa d’acceleració amb quatre startups i sis mesos de durada. Incrementarem les proves de concepte amb startups, amb l’objectiu de fer-ne quatre o més. Posarem en marxa un programa d’emprenedoria interna per recollir idees del personal i accelerar-ne el desenvolupament.

I a llarg termini, on veus a ERIA InnoHub?

Veig ERIA com un referent en innovació, almenys a escala catalana. Tot i ser una empresa petita amb 250 treballadors, hem estat pioners a crear un departament de corporate venturing. A llarg termini, ERIA serà un vehicle de referència en aquest àmbit, ajudant a créixer startups, incorporant noves tecnologies i explorant oportunitats d’inversió, tant en startups pròpies com en altres vehicles de venture capital.

Confiem que sigui així.

Esperem que sí.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.