Roda el món i torna al Born

El 2025 s’ha presentat com un any ple de reptes i oportunitats per als professionals catalans de l’enginyeria que han desenvolupat la seva carrera a l’estranger. En un context geopolític molt complicat, amb aranzels entre les grans potències industrials i una economia de països com Alemanya amb signes de feblesa, molts professionals podrien veure en Catalunya o Espanya un espai atractiu per establir-se de nou, aprofitant l’experiència acumulada fora i contribuint al desenvolupament local. Alemanya, tradicionalment un motor econòmic d’Europa, està experimentant una desacceleració econòmica que afecta sectors com l’enginyeria, l’automoció i la indústria tecnològica.

A la vegada veiem que altres països agafen el relleu de creixement i s’obre una finestra d’oportunitat per a Catalunya, on aquest 2025 es preveu creixement en sectors com les energies renovables, la tecnologia digital, l’enginyeria civil sostenible i la indústria biomèdica, on es necessiten professionals qualificats amb experiència internacional. Però, quins són els pros i contres d’aquest moviment? Val la pena tornar a casa?

Proximitat a la família i arrels culturals

Tornar a casa permet recuperar la proximitat amb la família i amics, un factor que pot millorar significativament la qualitat de vida, sobretot a l’hora de cuidar els fills. La família, sobretot els pares i sogres, pot ser una ajuda gran a l’hora de compaginar l’horari laboral amb la dedicació familiar, sobretot en casos de malaltia, habituals en criatures. Aquest és un valor intangible que pocs valorem fins que no el tenim, perquè vivim fora.

subscriute

 

A més, la cultura catalana ofereix un equilibri de vida i feina que, en molts casos, és difícil d’igualar a altres països. Les tradicions viscudes des de petits se’ns graven a la subconscient d’una forma especial. A molts professionals catalans retornats, el retrobament amb aquestes tradicions els genera un sentiment molt ràpid de pertinença que segurament feia molt temps que no experimentaven.

El pedigrí internacional i les noves oportunitats empresarials

Els enginyers que han treballat a l’estranger poden aportar innovació, metodologies avançades i coneixements tècnics que poden ajudar a modernitzar empreses i institucions catalanes. Aquest retorn esdevé un element clau per potenciar la competitivitat local. Cal recordar que una gran part de l’economia catalana es basa en l’exportació i cal, per tant, comunicar-se amb clients estrangers. Els idiomes i la comprensió de la mentalitat del client és primordial a l’hora de mantenir l’èxit exportador dels últims anys.

A més, el suport a start-ups tecnològiques, els clústers d’innovació i iniciatives com el hub tecnològic de Barcelona i rodalia estan creant un ecosistema cada cop més atractiu per a professionals d’alt nivell. És aquí on professionals catalans amb experiència internacional poden ajudar a fer de pont amb altres expatriats que hagin aterrat a Catalunya per desenvolupar la seva carrera.

Ara bé, no tot són flors i violes. El retorn també té una altra cara de la moneda i pot comportar alguns maldecaps. És important preparar-se pels canvis i ser-ne conscients.

Diferència salarial

Una de les barreres més grans és la diferència salarial entre Catalunya i països d’Europa central o Estats Units. Tot i que el cost de vida pot ser més baix a Catalunya, molts professionals poden dubtar si la compensació econòmica és suficient per fer viable el canvi. Un bon assessorament amb anterioritat és important, tenint en compte la diferència en fiscalitat i assegurances mèdiques, sovint un factor decisiu.

"És el moment per Catalunya de posar les bases per rebre amb els braços oberts un talent que pot marcar la diferència."

Cultura empresarial i conciliació familiar

Els professionals acostumats a estructures jeràrquiques planes i dinàmiques en països del nord d’Europa poden trobar-se amb cultures empresarials més rígides i jeràrquiques a Catalunya. Això pot generar frustracions en la seva adaptació. És important, doncs, fer una anàlisi de les empreses en les quals esteu interessats.

A més, els horaris laborals poden diferir dels que s’està acostumats quan es treballa a altres països. De vegades les hores extres no es comptabilitzen i les jornades es converteixen en maratonianes. Per això és convenient tenir-ho present a l’hora de planificar el dia a dia i les obligacions familiars.

Un futur esperançador amb condicions clares

Per tal que aquest retorn massiu de talent es converteixi en una realitat, són necessaris alguns esforços significatius per millorar les condicions laborals i salarials. L’administració, interessada en el retorn de talent d’alt valor afegit, ho hauria de promoure amb incentius fiscals per a professionals que torni, polítiques per a fomentar la conciliació laboral i familiar i amb programes de reubicació per ajudar a l’adaptació al mercat local.

I és que tornar, com dèiem, no sempre és un moviment fàcil i, conscients d’això, des de la Comissió Internacional estem posant en marxa el Grup de Treball del Retorn, ja que creiem que hi ha un gran potencial amagat darrere dels professionals de l’estranger. Com a comunitat, hi podem donar suport amb l’experiència i l’intercanvi d’informacions i fer més fàcils tràmits que poden ser farragosos de fer en soledat.

El 2025, doncs, pot ser un any clau per al retorn dels enginyers catalans a casa, aprofitant la seva experiència internacional per contribuir a un futur més competitiu i innovador. Tot i els desafiaments que planteja la tornada, els beneficis personals, culturals i la possibilitat de construir una carrera amb impacte local poden pesar més a la balança. És el moment per Catalunya de posar les bases per rebre amb els braços oberts un talent que pot marcar la diferència.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.