Catalunya busca líders disruptius

Magnetika és una empresa de base tecnològica constituïda el 2018 arran d’un projecte de doctorat de l’actual CTO, Mohamed Saad, sobre la càrrega elèctrica sense fils mitjançant la ressonància magnètica. És una tecnologia nova que requereix encara molta investigació i això sempre és pressupost. Els seus impulsors, però, hi creuen, en l’empresa i la tecnologia i no per això han deixat de posar-hi recursos. Els primers anys, però, només eren dos treballadors i ara ja en són set. Aquest petit creixement els ha permès tenir un sistema patentat que, segons explica el CEO Eugeni Llagostera en una entrevista a Fulls d’enginyeria, permet augmentar l’eficiència de càrrega. “El nostre sistema permet que entre les bobines que permeten la càrrega sense fils hi hagi desalineaments mantenint l’eficiència”, diu Llagostera.  És, doncs, una solució que supera el 90% d’eficiència i, per tant, podria tenir molt de recorregut en un moment que l’electrificació i les bateries estan a l’ordre del dia.

magnetika

 

Per arribar a aquest sistema patentat, des de Magnetika han anat creixent en potència. Van començar amb dispositius petits, com ara els telèfons mòbils, però l’augment de vehicles elèctrics lleugers al mercat els va fer plantejar expandir-se cap als drons, la robòtica mòbil i altres vehicles. L’horitzó, però, se’l situen als vehicles elèctrics més urbans, i per això, necessitaven un full de ruta que els permetés definir un estàndard i, sobretot, mantenir la disrupció en els models de negoci que en derivessin.

Això, els és possible gràcies a participar en la convocatòria del Catalonia Exponential Leaders 2024, un programa d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, que busca i selecciona les empreses més disruptives del territori català que generin un impacte positiu a la societat amb l’objectiu d’identificar les empreses que amb innovació i tecnologies exponencials, redefineixen els seus sectors.

Per Llagostera, hi havia un punt inicial bàsic: eren conscients que la càrrega sense fils és “inevitable”. No poden saber, però, quants anys es trigarà a implementar i, en aquest sentit, entrar al programa els ha servit “per poder tenir perspectiva del volum de negoci que pot tenir un impacte amb una estandardització és gran”.  Això és, precisament, el que Catalonia Exponential Leaders ofereix a les empreses seleccionades els ha ajudat a definir. Llagostera reconeix que fins que no hi ha un producte i un mercat que el necessita, la feina d’empreses emergents com la seva és desenvolupar la tecnologia. Fer la R+D, sovint, depèn del suport de subvencions o programes que ho faciliten. Precisament, ACCIÓ busca aquest resultat.

Segons explica Jaume Baró, secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat de l’agència, el distintiu Catalonia Exponential Leader reconeix les empreses més disruptives del país, “les que han estat capaces de capgirar els seus models de negoci i generar impacte positiu”. Per Baró, són companyies que exemplifiquen “l’adaptació a un entorn complex i canviant com l’actual” i se’n destaca el compromís amb una economia més sostenible, digital i inclusiva. A més de l’èxit empresarial, el distintiu també reconeix la capacitat de les organitzacions per generar un impacte positiu en la societat, redefinint sectors i creant nous models de negoci.

El cas de GPAInnova

El programa no va destinat només a empreses emergents sinó que busca donar suport a diferents tipus d’organitzacions. L’única condició és la incorporació de tecnologia exponencial que GPAInnova compleix a la perfecció. També ha estat reconeguda com a empresa Catalonia Exponential Leader, en aquest cas, el 2022 i per la seva empresa derivada Seabots. Tal com explica la directora de Recerca i RSC, Annaïs Pascual, la companyia, buscava validar la possibilitat que la tecnologia de mesures climàtiques i ambientals d’àmbit costaner i marí pogués convertir-se en un actiu per la RSC d’empreses vinculades al mar. Per fer-ho, necessitaven detectar els sectors més interessants i això és el que van aconseguir amb l’ajuda d’ACCIÓ.

Van acabar treballant amb una desena d’hotels de la Costa Brava on, en el marc del programa pilot, van instal·lar el seu dispositiu a les entrades d’aquests establiments per preguntar als turistes sobre el seu interès en la sostenibilitat de l’entorn i els esforços que estarien disposats a fer per donar suport a iniciatives que en garantissin la conservació. Amb les conclusions que van extreure, van establir “uns mínims per valorar la proposta de mercat”. Des d’aleshores, GPAInnova ha buscat també el suport de l’Agència Catalana de Turisme per poder continuar avançant en el seu propòsit.

Per Pascual, haver treballat al costat d’ACCIÓ els ha servit per fer passos “cap a direccions que l’empresa sola no faria, pel risc que suposa”. La cap de recerca i RSC explica que per molt que l’ADN de l’organització sigui tecnològica, hi ha projectes que no tenen un mercat “clar", però que, en canvi, poden ser “una possibilitat evident”. Ser escollida com a Catalonia Exponential Leaders els va donar l’oportunitat i el suport necessari per poder-hi dedicar hores i validar “si la primera idea que hem tingut és bona”.

Catalonia Exponential Leaders 2025 

ACCIÓ va llençar setmanes enrere la convocatòria del Catalonia Exponential Leaders 2025 per buscar les deu empreses més disruptives del moment al país. El resultat es donarà a conèixer el pròxim 16 de juliol, en el marc de l’Exponential Day, l’esdeveniment més rellevant de la disrupció a Catalunya que organitza ACCIÓ i que ja ha creat comunitat de 56 empreses. El programa busca empreses emergents o consolidades que generin, doncs, nous mercats i models de negoci i que incorporin tecnologies avançades. A aquestes empreses se’ls ofereix reconeixement, capacitació, visibilitat i connexió. El darrer objectiu és fomentar un ecosistema empresarial capaç de transformar sectors tradicionals i aportar solucions innovadores als reptes actuals. Des d’ACCIÓ es visualitza com una iniciativa clau per aconseguir el suport, la visibilitat i les oportunitats necessàries per liderar la transformació disruptiva a Catalunya. Per això, es posen diferents eines a disposició de les empreses que els poden ajudar, en paraules de Baró, a “fer un pas més enllà i esdevenir veritablement transformadores”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.