Indústria puntera a l’ombra dels aranzels. Advanced Factories 2025
Robots, intel·ligència artificial, visió per computació, automatització... Un any més, i ja en van nou, aquestes tecnologies protagonitzen la fira del sector industrial per excel·lència, l’Advanced Factories que aquest 2025 ha coincidit, en dates, en una de les notícies econòmiques més rellevants de l’any: l’entrada en vigor dels aranzels de Trump.
Les exportacions industrials als Estats Units, actualment, són el 5,6% del 35% d’exportacions catalanes a l’estranger. És un percentatge petit, però tenint en compte que el PIB industrial es genera, en un 90%, amb exportacions, la preocupació o, almenys, la mirada atenta a aquestes polítiques, està més que justificada. Conseqüències n’hi haurà i, alguns, ja s’estan veient.
El principal soci de 9altitudes, una de les empreses allotjades a DFactory, és delsEUA i per això, tot i que la mesura és recent per definir-ne l’impacte, són conscients que caldrà “reprogramar” certs aspectes per “estar al costat dels clients, externalitzar i ajudar a redefniri el flux de treball entre els dos continents”: Així ho explica Ivan Caballero, enginyer de comptes de l’empresa, que recorda que avui en dia costa trobar productes que no tinguin parts fabricades a diferents països. “Amb les cartes que tindrem, jugarem”, diu amb resignació. Des de Circutor també perceben neguit entre els clients americans però Marc Montserrat és partidari de “mantenir la calma i esperar com avancen les notícies”. De moment, només donen suport a aquesta situació “volàtil”.
A d’Eurecat treballen amb empreses que ja han vist “tocades” les vendes als EUA. Segons explica Eva Fité, de Desenvolupament de Negoci del centre tecnològic, han començat a rebre peticions per accelerar alguns projectes. “Es volen escurçar els terminis de projectes planificats el 2025 per no haver de comprar productes americans”, diu Fité.
En aquest sentit, i des d’un punt de vista optimista, a Zentinel MDS pensen, per contra, que els pot beneficiar. “Els aranzels poden ser un accelerador de les nostres solucions”, diu Miquel Sanchis, CCO de la companyia, “perquè oferim reaprofitar els processos que ja existeixen i això suposa augmentar la productivitat d’una manera senzilla i econòmica”.
Precisament, aquest vessant, la de l’eficiència és la que destaca el director de l’Advanced Factories, Albert Planas. “No és bo per a ningú, però si n’hem de treure una part positiva és que amb costos aranzelaris les empreses buscaran eficiència i, per tant, robòtica i automatització”. Per Planas, però, el sector encara mira els aranzels com “una partida d’escacs amb una negociació que ha començat el president Trump i que no se sap com acabarà”. Aquest tema va ocupar bona part de la inauguració del certamen, aquest dimarts, on tant Carlos Méndez, president, com Oriol Alcoba, director general d’Indústria, van defensar la necessitat d’augmentar l’eficiència i la productivitat de les empreses catalanes. “
Novetats per a tots els gustos (i tota mena de clients)
Més de 600 presentaran 1.419 novetats en automatització, robòtica i tecnologies 4.0 que aprofiten la cita per entrar en contacte amb nous clients o fidelitzar els que ja tenen. Hi ha solucions de maquinària, de software, d’IA... i l’estand d’Eurecat és un exemple d’aquesta diversificació. D’una banda presenten una solució de digitalització per optimitzar una planta productiva. De l’altra, una aliança amb una empresa d’embalatge de plàstic, per fer control de qualitat i comprovar si la producció és adequada. I per últim, robòtica aèria que ja s’utilitza per a fer inspeccions en zones “hostils” però que també poden adoptar un paper en la logística de transport.
El control de producció també és el motiu de Zentinel MDS, que a l’estand del DFactory expliquen a possibles clients com poden digitalitzar el control de producció. Miquel Sanchis, CCO, explica que és una àrea, la del control de producció, on encara hi ha “molt paper i llapis” i destaca, de la seva solució, que s’aprofiten solucions existents per evitar que s’hagin de refer, però d’una manera “senzilla, fàcil i innovadora”. També a l’estand de DFactory, 9altitudes busca clients de fabricació discreta que necessiten suport en el disseny de producte digital i la posterior fabricació i tècnica. Els darrers anys s’han centrat en la mecatrònica i el producte on el programari i l’electrònica tenen un pes important. L’Advanced Factories reuneix el seu públic.
En un terreny més industrial i, sobretot, de maquinària, ABB també llueix novetats. Per exemple, tecnologies potenciades amb IA per programar senzillament, un robot col·laboratiu per a paletitzar o una aplicació per configurar pantalles o, fins i tot, una cèl·lula de ‘picking’ que es gestiona amb un bessó digital. Pablo Fernández, responsable comercial d’Indústria general a Espanya d’ABB Robotics, explica que busquen clients entre els qui volen automatitzar les fàbriques. “Encara hi ha marge d’automatització en les parts més complexes”, diu Fernández, “la IA i la visió artificial ens donen noves eines perquè un robot pugui assumir més tasques”.
Com a complement d’aquesta innovació més industrial, Circutor també aprofita la fira. El responsable d’IOT i software de la companyia, Marc Montserrat, la veu com una “oportunitat” perquè no són “competència” de la major part d’expositors, ja que ofereixen mesures per “facilitar la vida als instal·ladors”. Presenten tecnologies i millores en el software per millorar la vida als clients i “que els sigui més fàcil treballar amb les dades i generin valor”.
La revolució en nou anys
Des que l’Advanced Factories va completar la primera edició fins ara, el sector ha anat evolucionan, però per Albert Planas “és una revolució”. Recorda que la robòtica i l’automatització són tecnologies molt avançades, però la intel·ligència artificial s’ha fet un espai i és cada vegada més present en les solucions que presenten els expositors i que adopten els visitants. A més, també és un dels temes més recurrents en les conferències del Congrés on es presenten més de 200 experiències industrials. “La IA ajuda a trobar la productivitat”, afegeix Plans, “cal entendre que no et prendrà el lloc de treball, sinó que te’l prendrà qui la sàpiga utilitzar”.