AEInnova: De calor residual a energia neta
El que va començar fa deu anys en un laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com un experiment entre enginyers visionaris, avui és una realitat. AEInnova (Alternative Energy Innovations) ha desenvolupat una tecnologia capaç de convertir la calor residual dels processos industrials en electricitat neta, alimentant dispositius i sensors sense necessitat de bateries.
La proposta d’AEInnova és senzilla però revolucionària: aprofitar l’energia tèrmica sobrant de màquines com bombes o calderes per alimentar sistemes de monitoratge industrial. Aquesta innovació ha estat especialment útil en entorns d’alt risc com el sector de petroli, on l’ús de bateries de liti està restringit.
Com a spin-off de la UAB, AEInnova va néixer amb un fort component científic i multidisciplinari. Avui, després de més d’una dècada de recerca i desenvolupament, han consolidat un producte comercial robust que ja s’ha implementat en projectes pilot amb grans empreses com Repsol.
La startup ha aconseguit més de 8 milions d’euros en finançament fins ara, amb aportacions tant d’inversors privats com de programes europeus, entre ells el Consell Europeu d’Innovació, que ha reconegut la startup com una de les més prometedores dins el sector de la sostenibilitat.
La solució d’AEInnova encaixa perfectament amb les necessitats de la Indústria 4.0, especialment en el camp del manteniment predictiu, on sensors que monitoren vibracions i temperatura poden prevenir fallades costoses. La clau? Tot aquest sistema funciona únicament amb la calor ja existent en la mateixa instal·lació.
“La nostra solució de sensorizació de vibracions i temperatura, completament autoalimentada per calor, està tenint una bona acollida en el sector del manteniment predictiu”, destaca el fundador, el Dr. Raúl Aragonés, que recentment ha tornat del Mobile World Congress 2024 amb novetats destacades.
A més, AEInnova aposta fort pel NB-IoT, una tecnologia de comunicació pensada per a dispositius industrials de baix consum. “Mentre el negoci de la telefonia mòbil a Espanya està saturat, amb més de 56 milions de línies, el NB-IoT obre un mercat completament nou per a les telecomunicacions”, afegeix Aragonés.
Segons dades del sector, només a Espanya hi ha entre 20.000 i 40.000 fàbriques que encara no han adoptat aquesta tecnologia, obrint un mercat potencial d'1 a 4 milions de SIMs NB-IoT. “Si el 30% o 40% d’aquestes empreses l’adopten, estem parlant de més de 5 a 10 milions de dispositius NB-IoT en els anys vinents”, assenyala el directiu.
“Per a les operadores de telecomunicacions això suposa una nova via de negoci, i per a AEInnova, l’oportunitat de consolidar-nos com l’únic fabricant de sensors per a la Indústria 4.0 completament autoalimentats per calor. Estem més que preparats per aquesta revolució”, conclou.
Un horitzó global
Amb la seu a Barcelona i fabricació a Catalunya, AEInnova ja ha tancat acords comercials amb empreses i distribuïdors del Japó, Brasil, Turquia, Marroc, Nigèria, Xile i Emirats Àrabs Units. El repte? Adaptar la seva tecnologia a les normatives específiques de cada país, un procés complex però imprescindible per créixer internacionalment.
La nova ronda de finançament de 10 milions d’euros els permetrà accelerar l’entrada a mercats asiàtics i de l’Orient Mitjà, i LATAM reforçar les aliances amb enginyeries industrials i ampliar la seva plataforma digital de gestió i anàlisi de dades.