Què li passa a la indústria amb el talent?
“Podem rebre cinquanta currículums per una oferta i d’aquests, que hi hagi tres perfils adequats i a mitges”. Així de taxatiu és Marc Montserrat, responsable d’IOT i software a Circutor, que es troba sovint amb dificultats d’incorporar personal als equips en un mercat que considera “volàtil”. “No entenem què passa perquè hi ha possibilitats de créixer, generar productes i trobar noves solucions”, explica Montserrat, “però ens costa trobar els professionals adequats en un moment adequat”. Des de la seva posició de responsabilitat, Montserrat veu que sovint més enllà dels coneixements acreditats hi ha una qüestió de “sensació” en les entrevistes on es demostra l’actitud, que creu diferent en les noves generacions.
És una percepció que confirma algunes de les dades que s’han fet públiques darrerament i que assenyalen que el sector de l’enginyeria i les TIC tenen dificultats significatives a cobrir llocs de treball sobretot a la indústria i a la construcció, i sobretot en empreses petites i mitjanes i menys, en microempreses. De fet, les mitjanes empreses són les que tenen més dificultat per cobrir els llocs d’enginyeria. Els serveis tècnics que es cobreixen amb professionals de l’FP també pateixen aquestes dificultats, d’una manera encara més accentuada independentment del nombre de treballadors. És una preocupació que, segons recull l’informe ‘Pime 2024’ de Foment del Treball fet públic el gener passat, ha passat d’afectar només el 3% de les empreses en ser un problema pel 62% de les companyies.

Amb trenta anys de trajectòria, 9altitudes també pateix la mateixa situació. “La incorporació de personal experimentat és un problema perquè costa trobar els perfils formats per assumir projectes grans”, diu Ivan Caballero, enginyer de comptes de la companyia. Tots hem estat monjos abans que frares”, diu Caballero, que reconeix que aquesta retenció i atracció de talent és complicada a tots els àmbits: enginyers, tècnics d’FP i comercials. Per Caballero, sempre és preferible “formar a casa” abans de buscar candidats en “fabricants rivals”.
Aquesta situació es repeteix en empreses grans com ABB Robotics o centres tecnològics com Eurecat. Pablo Fernández, responsable comercial d’Indústria general de la companyia a Espanya, reconeix que els és difícil trobar “els perfils adequats” en enginyeria. Reconeix que en professionals amb FP s’ha fet un esforç per impulsar els cicles formatius de robòtica i automatització, així com de programació. En canvi, des de Zentinel MDS, Miquel Sanchís, CCO de la companyia, lamenta que no hi ha, encara, una FP específica per cobrir les seves necessitats, entre la informàtica i l’electrònica. En el cas d’Eurecat, que tenen per objectiu fer transferència de coneixement també s’hi troben i els costa més. “Podem transferir el coneixement amb serveis i projectes, el coneixement, però l’objectiu és fer arribar persones per fer la transferència de coneixement ben feta”, diu Eva Fité, de Desenvolupament de Negoci del centre tecnològic.