Competències digitals amb CodiCrack
Desenvolupar el sentit crític dels infants i joves, regular-se emocionalment davant de les pantalles, protegir-se a la xarxa, generar contrasenyes segures... Són alguns dels continguts que es treballen a les escoles i entitats que han apostat per CodiCrack, una nova oferta formativa impulsada per la Fundació Politècnica de Catalunya-UPC School i que, en marxa dels de l’octubre passat, vol arribar al màxim de nois i noies del país. A hores d'ara ja hi ha més de 600 matriculats i es preveu que les següents setmanes, i fins que acabi el curs, s’haurà arribat a uns 1.600 interessats. Tots, joves d’entre 9 i 17 anys i prioritàriament joves en situació de vulnerabilitat. Carles Sànchez, coordinador de projectes educatius de la Fundació, explica que precisament està enfocat a aquest col·lectiu que està, especialment “poc format” en alfabetització i seguretat digital, participació ciutadana i intel·ligència emocional a la xarxa.

Les escoles de Berga han entrat al projecte. Des de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament van valorar la proposta, que és gratuïta i van estendre-la a les escoles. “El que volíem era afavorir que arribés al màxim de canalla”, explica la responsable de l’àrea Anna Freixa. Per això, van decidir apostar per situar els tallers al migdia i a totes cinc escoles han aconseguit obrir el grup. “Ens va semblar que era una bona proposta”, diu Freixa, “ens va semblar interessant i vam valorar que vingués d’una institució de referència”. Per Freixa és important que aquesta formació arribi sobretot als alumnes de Primària, on la introducció de les tecnologies digitals a l’aula agafa els joves menys preparats. “Que vingui un expert en aquesta àrea i t’obri la mirada amb esperit crític quan encara no tens mals hàbits adquirits és prevenció”, conclou Freixa.
A l’escola Farigola del Clot també hi ha trenta infants que es queden, dues tardes a la setmana per poder fer aquest taller. Tot i que dubtaven de les possibilitats d’èxit pel moment del curs amb què s’oferia, van acabar omplint els grups. Així ho explica Rafa Torres, secretari de l’equip directiu i coordinador digital del centre, que ho considera una bona eina “per evitar la bretxa digital” que existeix entre els alumnes que tenen accés a més formació i recursos i els que no. Per això, reconeix que la gratuïtat els va atraure i ja es plantegen, si hi ha oportunitat, de repetir.
Gamificació i Moodle
CodiCrack s’ha plantejat com un programa voluntari i, per fer-ho el més amè possible per als infants, s’ha dissenyat amb una plataforma en línia, un Moodle, i un vessant gamificat per tal de fer el més lúdic possible el desenvolupament dels continguts. Es treballa a través de missions i reptes i, en acabar les trenta hores de formació – normalment organitzades en dotze setmanes-, es rep una acreditació de competències digitals.

El projecte compta amb un finançament de 7.317.000 euros provinents dels fons Next Generation de la Unió Europea i té com a objectiu formar més de 31.000 infants i adolescents d'entre 9 i 17 anys arreu de Catalunya, amb especial atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat, i als joves extutelats. Per això, compta amb el suport del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat. La UPC School s’encarrega del desplegament dels tallers, la selecció del personal formador i monitor, la captació d’alumnat i l’adequació de les aules amb l’equipament tecnològic necessari.