Baròmetre 2025: el sector TIC, motor clau de l’economia catalana

El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) ha duplicat el seu valor afegit brut (VAB) en l’última dècada i ha tancat l’any 2024 amb 9.955 milions d’euros generats, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2025, elaborat pel Cercle Tecnològic amb el suport de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta xifra ha suposat un increment anual mitjà del 4,6% entre 2008 i 2024, molt per sobre de l’evolució mitjana de l’economia catalana, que s’ha situat en l’1%. Aquestes dades s'han donat a conèixer durant la presentació oficial del Baròmetre a Barcelona, que ha comptat amb la presència de diferents representants institucionals.

subscriu-te

 

L’impacte econòmic del sector TIC ha transcendit el seu pes directe: per cada 100 euros de VAB generats, se n’han afegit 56,3 més de manera indirecta o induïda, amb un impacte total estimat en 14.860 milions d’euros, el 6,3% del VAB de Catalunya. La seva facturació, que ha representat el 8,5% del PIB català, ha assolit els 27.031 milions d’euros, i el 76% de les empreses han augmentat els seus ingressos el 2024. Les previsions per al 2025 han mantingut aquesta tendència positiva.

Aquest creixement també s’ha reflectit en el nombre d’empreses: el 2024 Catalunya ha comptat amb 16.020 companyies TIC, un 3,76% més que l’any anterior i un 72% més que el 2008. Malgrat que la majoria han estat microempreses, s’ha constatat una consolidació generalitzada del sector dins el teixit productiu.

"L’increment de la facturació i la creació de noves empreses han demostrat que el sector TIC és un dels pilars de la nova economia catalana", ha afirmat Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. "Però cal seguir treballant per resoldre el desafiament del talent" ha afegit. 

Pel que fa a l’ocupació, el sector TIC ha generat 168.300 llocs de treball, un 3,7% del total, una proporció superior a la mitjana europea. La taxa de creixement anual de l’ocupació TIC entre 2008 i 2024 ha estat del 3,6%, enfront del 0,1% del conjunt de l’economia. No obstant això, el sector ha tancat l’any amb 1.811 vacants no cobertes, un dèficit de talent que ha preocupat el 80% de les empreses. Les especialitats més demandades han estat intel·ligència artificial, un 52,7%, ciberseguretat, un 39,7%, i computació al núvol, 27,3%.

"La manca de professionals especialitzats ha estat limitant el nostre creixement", ha alertat Albert Tort, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital. Tort ha assegurat que "cal un esforç conjunt entre administracions, empreses i universitats per revertir aquesta tendència". Les tecnologies que actualment han generat més ingressos han estat la intel·ligència artificial i el machine learning, en un 49%, la ciberseguretat, un 43,8%, i l’anàlisi de dades, un 42,4%. El 76,6% de les empreses han identificat la IA com la tecnologia amb major impacte futur.

"Catalunya ha estat cridada a ser un referent europeu en intel·ligència artificial", ha apuntat Miquel Rodríguez, gerent de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. A més, ha afirmat que "tenim talent, infraestructura i una comunitat tecnològica cada vegada més dinàmica". 

Baròmetre 2025

Amb una nova metodologia alineada amb els estàndards de l’OCDE, el Baròmetre 2025 ha integrat per primera vegada el VAB com a indicador clau per analitzar el sector. El canvi metodològic ha millorat la comparabilitat internacional, tot i que ha implicat certes disrupcions en les sèries històriques.

El Baròmetre, basat en dades oficials, entrevistes qualitatives i una enquesta a 1.007 empreses, s’ha consolidat com l’instrument de referència per comprendre el comportament, els reptes i les perspectives de l’ecosistema TIC català. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.