El model cooperatiu: solidesa, innovació i impacte social
Vivim en un moment clau per repensar els fonaments del nostre sistema econòmic. La rapidesa dels avenços tecnològics, la urgència climàtica i la necessitat de models més inclusius i sostenibles ens interpel·len com a societat. Davant d’aquest escenari de canvi, l’economia social —i en particular la banca cooperativa— emergeix com una resposta sòlida, arrelada als valors i capaç d’afrontar amb garanties els reptes del futur.
Des de la Fundació Caixa Enginyers, treballem des de l'any 2011 per impulsar una visió de l’economia centrada en les persones, en la responsabilitat col·lectiva i en el compromís amb el desenvolupament sostenible. Ho fem a través de projectes que promouen la inclusió i equitat, la innovació i l'emprenedoria social i d’impacte i l’educació financera, però també a través de l’impuls de la generació i divulgació de coneixement. En aquest sentit, acabem de presentar conjuntament amb la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus – Universitat Pompeu Fabra l’informe "La banca cooperativa davant els reptes contemporanis: una identitat basada en la competitivitat, la sostenibilitat, l’ètica i els valors com a garantia de futur".

Aquest estudi, presentat en el marc de l’Any Internacional de les Cooperatives declarat per l’ONU, posa de relleu la resiliència i solidesa del model de banca cooperativa. Un model que no només ha resistit les turbulències econòmiques dels darrers anys, sinó que ha crescut, ha ampliat la seva base social i ha consolidat la seva contribució a l’economia i al territori. Caixa Enginyers n’és un exemple viu: amb més de 216.000 socis i sòcies, l’entitat ha demostrat que un altre model bancari és possible —un model que aposta per la proximitat, l’ètica i la sostenibilitat, sense renunciar a l’eficiència i la competitivitat.
Però la clau no és només mirar enrere i valorar la solidesa d’aquest camí, sinó entendre com projectem aquest model cap al futur. I aquí, la tecnologia juga un paper fonamental. Sovint s’ha associat la innovació tecnològica amb el món de les start-ups o les grans corporacions digitals. Però l’economia social també està cridada a liderar processos de transformació digital, sempre des d’una mirada humana, crítica i orientada al bé comú.
"Però la clau no és només mirar enrere i valorar la solidesa d’aquest camí, sinó entendre com projectem aquest model cap al futur."
La tecnologia ha de ser una eina al servei de les persones i no un fi en si mateix. En el marc de l’economia social, això implica desenvolupar solucions digitals que reforcin la transparència, la participació, l’accessibilitat i la inclusió. Significa també assegurar que la digitalització no deixi ningú enrere, i que serveixi per consolidar els vincles amb el territori i les comunitats, no per desfer-los.
És per això que des de la Fundació Caixa Enginyers continuem apostant per la recerca i el coneixement com a palanques de transformació. Col·laborar amb universitats i centres d’estudi ens permet posar dades, rigor i reflexió al centre del debat sobre l’economia social. Només amb evidències podrem influir en les polítiques públiques i contribuir a fer créixer aquest model que, avui, encara representa un 10% del sector bancari espanyol, lluny del 23% que té a Europa.
Els valors cooperatius, com la solidaritat, la democràcia, la transparència o la responsabilitat social, són plenament vigents en aquesta nova economia que volem construir. Però han de dialogar amb el llenguatge del present: la intel·ligència artificial, la sostenibilitat mediambiental, la inclusió digital i la governança participativa.
Des de la Fundació, aquest és el nostre compromís. Continuarem treballant per generar coneixement, per reforçar el teixit cooperatiu i per impulsar una economia que posi les persones al centre. I ho farem, com sempre, des de la convicció que els valors i la tecnologia no són incompatibles, sinó que junts poden construir un futur més just, més humà i més sostenible.