Quan el preu de l’energia és negatiu

El dia 31 de març el preu del megawatt hora ha estat de -0,01 euros. És un fet insòlit que s’ha donat al mercat majorista i que ha ocupat portades i titulars dels mitjans generalistes que busquen la incidència d’aquesta situació a la factura dels consumidors. Tanmateix, tot i que no són males notícies per als particulars i les empreses, l’efecte no serà immediat i, de fet, ni tan sols és segur que hi sigui. El vicepresident de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, ho té clar i ho explica amb un exemple força visual: si anem a la peixateria i hi ha peix que al mercat majorista s’ha regalat, com a consumidors, haurem de pagar el transport, els salaris i altres costos associats al fet de trobar peix a l’establiment. “Això és el que ha passat”, diu Montagut, que recalca que són números “del mercat majorista”.

I, doncs, què ha passat perquè el dia 31 de març a les 15h de la tarda el preu del MWh fos negatiu? Doncs que la generació eòlica cobria el 53% de la demanda i la fotovoltaica el 34% mentre la hidràulica, després del temporal de Setmana Santa, també hi aportava una part, fet que deixava de banda, per tant, la generació a través de cicles combinats, que és la tecnologia que més a l’alça revisa el preu de la generació d’electricitat.

Tot això, sumat a un consum més baix d’electricitat a Catalunya, festiu, van provocar la producció de més energia que la que es necessitava en aquell moment.

Tal com està organitzat el mercat, les comercialitzadores estan obligades a comprar perquè s’hi han compromès el dia anterior amb la subhasta i, per tant, les generadores estan obligades a vendre, encara que sigui amb aquest preu. Tot i això, Montagut té clar que no és una situació que s’hagi de repetir: “és una cosa puntual, una anècdota”.

Per tant, mentre que el preu majorista a les 15:00 h del dia 31 era de -0,00012, el que es repercutirà serà 0,04861€/kWh (veure fig. 1) per efecte de la ponderació que ara s'aplica de 0,0247 €/kWh. En situacions de preus  disparats l'ajust tindrà l'efecte contrari de minorar el preu final.

llum

 

Després d’uns anys que el preu de l’energia ha estat notícia pels seus increments, aquesta situació és històrica i resulta curiosa. Es dona a causa del decret del juny de 2023 que va canviar la manera de calcular el preu. Montagut recorda que des d’Enginyers Industrials de Catalunya ja es va manifestar que l’anterior sistema “no funcionava” perquè el consumidor no podia estar pendent de l’horari. “No tenia ni cap ni peus”, reconeix Montagut, “potser per una gran empresa té sentit ja que té enginyers treballant per veure com comprar i gestionar l’energia, però no un particular”. Per això, recorda que Enginyers Industrials de Catalunya van proposar aquest sistema ponderat en el qual el preu horari només tingui un efecte parcial i la major part vingui del mercat a llarg termini. “El preu diari només afecta un 45% del preu”, recalca Montagut.

I en el futur?

El creixement de les energies renovables haurien d’abaratir el preu de la llum al mercat majorista en un futur i, de retruc, s’hauria de traslladar als consumidors ja que les comercialitzadores poden fer obertes a la baixa. “Com que hi ha competència, la comercialitzadora podrà comprar energia al mercat majorista més barata i la pot oferir també més barata”, explica Montagut. Això, sempre que el consumidor estigui al mercat regulat – que és el més recomanable per a particulars, ja que és més homogeni a pujades i baixades. També pot passar, diu Montagut, que un particular negociï el preu en una fase d’aquest tipus, amb l’energia baixa, i que després es reverteixi. En aquest cas, la comercialitzadora no podrà fer-hi res i el beneficiat serà l’usuari.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.