El Mobile World Congress comença l'edició del 2017 amb força

Ahir va arrancar el Mobile World Congress 2017 de Barcelona, la gran cita del sector de les telecomunicacions i la indústria digital. Fins dijous hi desfilaran les principals empreses de l’àmbit tecnològic d’arreu del món. Els últims dispositius mòbils, el grafè, la realitat virtual, la robòtica, els vehicles autònoms, la intel·ligència artificial i les possibilitats de l'internet de les coses per a les empreses són, enguany, els pilars conceptuals del congrés.

Abans d’arribar a Barcelona –quan reunia essencialment enginyers de telecomunicacions– el congrés es va celebrar durant deu anys a la ciutat de Cannes amb el nom de 3GSM World Congress. París i Milà també van optar a endur-se la fira, tot i que Barcelona va ser sempre la més ben posicionada. El 2006 el congrés va arribar a la capital catalana amb la denominació Mobile World Congress. Des de l'arribada del congrés fa 11 anys, Barcelona ha tingut una evolució considerable. Avui té un paper notable en l’àmbit de la tecnologia digital i juga a la mateixa lliga que els grans ecosistemes innovadors tradicionals. L’any 2015 es va aconseguir prorrogar el contracte fins al 2023 i, per tant, Barcelona serà el congrés en majúscules de la indústria de la tecnologia mòbil com a mínim cinc anys més.

El MWC 2017 és el més multitudinari fins avui. Dijous es coneixeran les xifres però tot apunta a que es tornaran a batre rècords i se superaran els 101.000 assistents previstos. Les principals novetats pel Mobile World Congress (MWC) d'aquest any seran els programes Women4Tech i el Youth Mobile Festival, per impulsar la igualtat d'oportunitats de dones i joves en la indústria digital. Una altra de les activitats paral·leles és la quarta edició de la fira d’emprenedoria 4YFN (4 Years From Now), una de les eines de la indústria del mòbil per generar riquesa i un ecosistema digital i tecnològic a Barcelona.

Primer dia: novetats

Sunil Bharti Mittal, president de Bharti Enterprises i president de la GSMA des de l'octubre passat, va obrir el Mobile World Congress 2017 amb una crida als operadors a millorar la imatge de cara als consumidors, una de les principals problemàtiques d'un sector que sol liderar els índexs de queixes d'usuaris. En aquest sentit, Bharti Mittal va instar al sector a treballar especialment en la reducció dels càrrecs per serveis de roaming. D'acord amb Mittal, aquesta iniciativa permetrà no només als operadors millorar la relació amb els seus clients, sinó que ajudarà també a millorar els índexs de reputació de la indústria. La fi dels càrrecs per serveis d'itinerància és un tema en què molts operadors i reguladors treballen i que a Europa s'espera que quedi resolt a la segona meitat de 2017.

La segona conferència més rellevant del dia va ser la del CEO de Netflix Reed Hastings. Va destacar que un dels grans canvis propiciats per internet ha estat permetre veure a l'usuari els “continguts que vulgui quan vulgui, donant a la gent una sensació de llibertat”. Hastings va centrar gran part de la seva intervenció a defensar les produccions pròpies de Netflix, que té ja, segons el seu cofundador, uns 100 milions de subscriptors a tot el món, la meitat als EUA. Precisament, aquesta qualitat es va premiar dilluns a la matinada amb el seu primer Oscar, al millor documental (The White Helmets).

El conseller delegat de Netflix va afirmar que la companyia està apostant per oferir un servei de qualitat als usuaris, perquè així els consumidors tinguin menys temptació de recórrer a la pirateria per veure continguts audiovisuals: “Als països on hem llançat el nostre servei, creiem que hi ha menys temptació de realitzar accions de pirateria, menys desig”, va defensar. En aquest sentit, va posar d'exemple el cas d'Holanda, un país que comptava amb elevats nivells de pirateria fa quatre anys, però en el qual ara els consumidors s'han passat a alternatives legals i de pagament com Netflix.

D’altra banda, va remarcar que a l'hora d'elaborar continguts no pensen en quin serà el dispositiu en el qual serà reproduït, sinó que se centren a oferir bones històries en qualsevol pantalla, la del mòbil inclosa. Finalment, va apuntar que al ritme amb què avança la tecnologia és difícil preveure com estarà el seu negoci en cinc, deu o vint anys, però va fer broma plantejant que Netflix potser s'acabarà  dedicant a “entretenir a robots” en comptes de persones. Per últim, va afegir que són “molt flexibles” i sempre intenten aprendre i adaptar-se als avenços tecnològics, com podria ser el cas en un futur de la realitat virtual.

L’altra gran sessió del dia va ser la presentació el primer cotxe elèctric de carreres sense pilot: el 'Robocar'. El CEO de Roborace, Denis Sverdlov, al costat de Daniel Simon, cap de disseny de Roborace, van desvelar el cotxe futurista durant una presentació centrada en l'evolució dels vehicles autònoms. El cotxe pesa 976 kg i fa 4,8 m de llarg i dos d'ample. Té quatre motors de 300kW cadascun, una bateria de 540kW, està fet predominantment de fibra de carboni i és capaç d'aconseguir els 320km/h.

Utilitza diverses tecnologies per "pilotar-se" a si mateix, incloent cinc lidars (aparells semblats a un radar que fan servir llum làser en comptes d'ones de radi), dos radars, divuit sensors ultrasònics, dos sensors òptics de velocitat, sis càmeres, posicionadors GNSS i també disposa d'un processador Drive PX2 de NVIDIA, capaç de fer més de 24 trilions d'operacions de IA per segon. 

En la mateixa direcció, Seat va anunciar que el seu primer vehicle elèctric es podrà comprar el 2019. S'anomenarà eMii i tindrà una autonomia de 150 quilòmetres i una velocitat màxima de 130 quilòmetres per hora, amb un sistema de càrrega ràpida de 30 minuts. Barcelona, a més, serà la ciutat on començaran les primeres proves dels seus deu primers prototips, dels quals els treballadors de Barcelona Tech City podran gaudir a partir de l’abril.

Pel que fa a les novetats dels dispositius mòbils, LG, Huawei, Alcatel, Nokia, BlackBerry i Sony van llançar telèfons durant el primer dia del Mobile World Congress. El més sorprenent va ser l'Xperia Touch de Sony, un petit aparell amb forma de rectangle que converteix qualsevol superfície plana en una tauleta Android. Un potent projector crea una imatge sobre una superfície plana, i un joc de sensors infrarojos detecta el moviment dels dits. També cal destacar que Nokia va presentar un “remake” del mític Nokia 3310 en forma d'actualització de maquinari i programari.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.