Catalunya tindrà un port digital de cables submarins

Catalunya tindrà un port propi d’àmbit internacional per a la fibra òptica de cable submarí, la primera infraestructura d'aquestes característiques que s'instal·la al país. La seva construcció ja ha començat a Sant Adrià de Besòs i depèn de Barcelona Cable Landing Station, iniciativa de l’empresa AFR-IX Telecom, i està previst que el primer trimestre del 2022 entri en funcionament. El cable de fibra òptica submarí continua sent insubstituïble perquè és més eficient que les connexions via satèl·lit, ja que es calcula que un cable té la capacitat transmissora d'entre 2 i 3 mil satèl·lits.

La voluntat és ser un port digital de referència a la Mediterrània. Per això, es presenta com un open digital port per permetre l'arribada de cables sense restriccions. Una única estació serà el punt d'arribada de múltiples cables, optimitzant recursos i evitant la proliferació d'edificacions. És una proposta innovadora perquè cada empresa propietària d'un cable ha de construir la pròpia estació d'aterratge per a la connexió del cable.  

Amb aquesta infraestructura, Catalunya es convertirà en port d'entrada i enllaç dels cables procedents de l'Àsia, l'Àfrica i el Mediterrani que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida possible .

El Govern ha estat impulsor de la captació d'inversió i ha tramitat tots els permisos maritimoterrestres. Complementa la inversió amb 800.000 euros per amplificar l'impacte d'aquesta estació d'aterratge. Es calcula que la seva posada en marxa podria arribar a incrementar entre un 2 i un 4% el PIB de Catalunya en els propers quatre anys ), i seguir accelerant la creació d’ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball al 2024.

En la presentació d'aquesta infraestructura aquest dijous, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat que aquest tipus d'infraestructures són pel S.XXI ''l'eina cabdal d''undustrialització'' que han estat els prots i aeroports els darrers temps. ''Les matèries primeres, en la nova era digital, són els bytes i circulen per cables submarins'', ha afegit el conseller.

Per la seva banda, el CEO d’AFR-IX Telecom, Norman Albi, ha assegurat que els fa sentir ''orgullosos'' aportar l'experiència de la companyia i construir aquesta primera estació d'aterratge a Catalunya. Considera que situarà el país en una ''posició privilegiada'' en les connexions de fibra òptica del sud d'Europa i també amb altres continents amb una tecnologia ''segura'' que ofereix les connexions ''més ràpides i fiables''.

S'estima que la capacitat de transmissió mínima d’un cable submarí de fibra òptica, amb un diàmetre d’entre només 1,7 i 2 cm i una llargària que pot arribar als 3.000 km, és de 400 Tbps.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.