El nou model retributiu posa en risc el futur de la transició energètica

Després de l'anunci de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que preveu una reducció global del 7% per al període 2020-2025 en els pagaments que reben les xarxes electricitat a Espanya, l'Associació d'Empreses Elèctriques ASEME ha analitzat la proposta i considera necessari que el nou model tingui en compte les característiques especials de les petites empreses distribuïdores, molt diferents de les grans, i que asseguri un marc que incentivi i afavoreixi les inversions necessàries, així com que no posi en risc la seguretat i la garantia del subministrament, fins ara del 99'99%.

Què proposa ASEME

En aquest canvi de model tecnològic, sense precedents com el que es presenta en el sector elèctric, s'ha de facilitar la nova inversió amb rendibilitats atractives i ser conscients que els costos d'operació i manteniment actuals poden no tenir relació ni proporcionalitat amb el de les futures xarxes. "Primer hem de seguir els seus costos reals i basant-se ells establir els límits retributius d'acord amb una experiència contrastada" afirma Oriol Xalabarder, president de ASEME.

Respecte al canvi legislatiu, aquest hauria de ser una oportunitat per corregir els errors del passat model. ASEME proposa que el nou model ajudi especialment a aquelles empreses que en el seu moment van optar per una estratègia comptable que ara, amb el nou model, xoca frontalment amb una definició de la vida dels seus actius i de la retribució a percebre pels mateixos, la qual les portarà a un carreró sense sortida. L'ofec de la seva economia es produirà únicament per una paraula escrita en un model econòmic que posa en risc la seva viabilitat com a empresa distribuïdora tot i la bona tasca desenvolupada durant els seus anys d'activitat.

ASEME considera que no poden coexistir dues músiques de ritmes diferents sonant al mateix temps: la de l'PNIEC amb unes expectatives i la d'una nova proposta retributiva que sembla ignorar-ho. Des ASEME sempre s'ha manifestat que la planificació energètica requereix d'acords d'Estat pel fet que és un sector estratègic i amb inversions a llarg termini. Que tinguem propostes polítiques energètiques divergents, no ens ajuda a desenvolupar l'activitat, i dificulta donar un millor servei als ciutadans que és la tasca que tenim les empreses d'ASEME.

La transició energètica va més ràpid del que s'havia previst. "No podem equivocar-nos ara a buscar unes optimitzacions retributives calculades sobre la base del model de xarxa actual, amb unes condicions de disseny que van respondre a les necessitats del passat, i aplicar-lo a les noves xarxes del futur de les que no sabem ni costos ni el seu abast . No hi ha marge per a l'error, ja que la seva rectificació arribaria tard. Hi tecnologia i competitivitat en preu. No es demana un xec en blanc, només racionalitat "explica Xalabader.

A més, ASEME defensa també que no tots els models econòmics són traslladables a tots els sectors amb els mateixos efectes. Els que han tingut èxit en uns, no necessàriament ho han de ser per a altres, especialment quan s'apliquen en àmbits extremadament regulats i gairebé sense marge de maniobra, com és aquest cas.

Model de proximitat

En un mercat regulat i d'oligopoli, les empreses que conformen ASEME defensen un model d'èxit basat en la proximitat i en el coneixement del territori. Algunes tenen més de 100 anys i han aconseguit mantenir-se al mercat sense ser absorbides per les grans empreses del sector. Aquest model és poc conegut, perquè actuen de manera local en només alguns territoris d'Espanya. Sovint es tracta de zones on sense aquestes empreses no arribaria la llum.

Aquest model d'èxit, que té una fiabilitat del 99'99% en garantia de subministrament, podria resumir-se en dues paraules: proximitat i coneixement del territori. Just el que el client desitja quan té un problema i que generalment no troba en els grans models empresarials. Aquestes empreses moltes d'elles superen ja els 100 anys d'història i continuen avui dia defensant un estil de treball ajustat i eficient per la seva dimensió. La seva empremta en el territori és important ja que no és gens menyspreable el volum d'inversió que any a any reparteixen a la seva zona, generalment rural, que en molts casos són també les empreses locals i properes les que es beneficien dels contractes d'inversió i manteniment a la xarxa.

Aquestes empreses que han subsistit a molts canvis legislatius, fins i tot a una guerra civil -amb incautaciones-, hauran d'encarar un nou canvi legal i de model energètic: el de la transició energètica. Aquest canvi, es percep amb il·lusió i com una oportunitat per invertir en tecnologia, optimització de processos, amb l'afany de poder crear les seves pròpies Smart Grid -xarxes intel·ligents- en els àmbits rurals, i permetre així que l'activitat econòmica d'aquests entorns no tingui, en aquest aspecte, una altra dificultat afegida a les que ja té en comparació amb les que s'ubiquen en els entorns urbans. "El canvi de model tecnològic, tal com ens marca el PNIEC, ens ha d'assegurar aconseguir, sobretot, que la penetració d'energies renovables sigui una realitat, especialment en les xarxes de mitja i baixa tensió.

Hi molt soroll sobre la bombolla de renovables a nivell de transport i s'ha gastat molta tinta sobre això, però tornant al nostre client, que vol instal·lar un "kit solar" d'autoconsum, hem facilitar-posant a la seva disposició xarxes que siguin capaços d'absorbir per capil·laritat tota aquesta sensibilitat ambiental, cada vegada major, que demanen els clients i que al seu torn el nou paquet legislatiu europeu obliga també a incentivar "afirma Oriol Xalabarder, president de ASEME.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.