Enginyers literaris per Sant Jordi

Sant Jordi no seria Sant Jordi sense les clàssiques recomanacions literàries o el repàs de les novetats publicades els darrers mesos. Tot i això, la crisi del covid-19 ha obligat al Gremi de Llibreters a ajornar la celebració del Dia el Llibre i per aquest motiu, els llibreters són reticents a fer pública la seva selecció. És el que ens explica el llibreter de Documenta, Eric del Arco, que accedeix a respondre les preguntes dels Fulls d'Enginyeria amb l'advertiment que qualsevol compra de llibres aquest Sant Jordi només beneficiarà a les grans distribuïdores. Recorda que els petits establiments no tenen prou infraestructura per garantir el repartiment dels llibres per la Diada i per aquest motiu, aposta per deixar les compres per més endavant i poder-les fer a les llibreries de referència.

Del Arco és enginyer industrial de formació i fa uns cinc anys que regenta la Documenta, a Barcelona. Per això, per aquest primer número dels Fulls d'Enginyeria, ens ha anat com anell al dit per poder parlar dels enginyers que apareixen a la literatura. Admet que els enginyers han estat protagonistes de poques obres literàries i que com a molt, són personatges secundaris que en alguns casos compleixen els estereotips del ''científic boig'' d'''il·luminat'' o fins i tot de ''malvat'', com ho són Víctor Frankenstein (de 'Frankenstein' de Mary Shelley), el Dr. Moreau (de 'L'illa del Dr Moreau' de H.G. Wells) o el profesor Moriarty, l'antagonista de Sherlok Holmes.

Com a punt de partida, ens remet 'Bressol de Gat', de l'escriptor nord-americà Kurt Vonnegut. La novel·la relata la història d'un jove periodista que planeja escriure un llibre on s'expliqui el que feien una sèrie de personatges el dia que la bomba atòmica va arrasar Hiroshima. Amb la cerca dels descendents d'uns dels reconeguts pares de la bomba, el Dr. Hoenikker, de rerefons, Vonnegut fa una sàtira social per mostrar algunes de les atrocitats més grans que ha comès la humanitat.

Entre els clàssics, des de Documenta ens fan viatjar fins a les obres de Jules Verne com ara 'Robur el conquistador', '20.000 llegües de viatge submarí' o 'De la terra a la lluna', on hi ha un ''rerefons d'enginyers'' a cada títol. Per pensar en enginyers malvats, Del Arco ens recorda que les novel·les de James Bond tenen sempre un ''component'' d'enginyers de màquines malignes.

I com a novetats?

La impressió en 3D, que tant se n'ha parlat les darreres setmanes amb la seva contribució a l'emergència sanitària, protagonitza una de les novetats que ens recomanen des de l'editorial tècnica Marcombo de la Llibreria Hispano Americana de Barcelona, 'Impresión 3D'. És una edició dirigida a professionals del sector, enginyers estudiants i aficionats, per iniciar-se i conèixer tots els secrets de la impressió 3D de forma ràpida, fàcil i divertida.

Des de l'àmbit de la informàtica ha vist la llum també aquest 2020 'Python Deep Learning. Introducción a pràctica con Keras y TensorFlow'', de Jordi Torres. El catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya exposa en aquest manual els continguts pràctics per poder entendre aquesta tecnologia i conèixer les seves possibilitats.

I en un terreny més amè, Marcombo també acaba de publicar 'Astronomia. Aprenda a utilitzar su telescopio', on Jordi Lopesino, dona trucs perquè qualsevol aficionat es pugui convertir en astrònom. Per la seva banda, i en català, el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó firma 'Les arts de la meteorologia', on explica la relació que pot tenir la meteorologia amb disciplines artístiques com ara la literatura, el cinema, la música o la pintura.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.