Inici del cicle de jornades sobre transició a una energia ecològica

El director general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín, va clausurar la Jornada sobre planificació, escenaris i mix energètics, que es va celebrar a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya i que inaugurava un cicle d’actes relacionats amb la transició a una energia ecològica, aprofitant per denunciar que “cal derogar el Decret 147/2009 de la Generalitat si volem complir els objectius de reducció d’emissions de cara al 2050”, perquè frena el creixement de parcs eòlics i  instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya.

El cicle, organitzat per la Comissió d’Energia i per la de Medi Ambient, vol analitzar el canvi de paradigma tant en l’origen de les energies primàries com en la millora de l’eficiència energètica. Jordi Renom, president dels Enginyers Industrials de Catalunya, va afegir que “la casa dels enginyers vol ser punt de trobada del fòrum de debat per a la transició a una energia ecològica i contribuir a la recerca de solucions a través de les seves comissions”.

El director de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Manel Torrent, va recordar els objectius acordats per a la transició a una energia ecològica. El 2030, el consum energètic haurà de ser en un 50% d’origen renovable i, el 2050, un 100%. Unes xifres que, pel director de l’ICAEN, suposen passar, el 2050, dels actuals 1.200 MW que genera l’eòlica a 12.000, i dels 300MW actuals que genera la fotovoltaica a 36.000 MW. Un gran repte que, “hem de fer tots junts. Els ciutadans han de ser copartícips de la transició perquè, sense ells, no podrem fer res”. En la línia del mix energètic, José María Salas, membre del Comitè d’Experts dels Enginyers Industrials de Catalunya en transició energètica, va defensar que “el tancament del parc nuclear no suposarà l’enfonsament del sistema elèctric. El gran debat serà com pagarem aquest tancament”. ”El futur és elèctric. És l’únic vector energètic amb capacitat d’eliminació d’emissions. Si volem descarbonitzar, cal electrificar”, va destacar Eloi Ovejas, responsable de transició energètica a Endesa.

Joaquín Chico, senior-Manager de Monitor Energètic de Deloitte, va indicar que, en tots els escenaris, les noves infraestructures que caldrà construir hauran de ser renovables “fins a 30.000 MW eòlics i 70.000 fotovoltaics. Unes xifres que són un gran repte comptant, a més, amb l’energia nuclear actualment instal·lada, que hauria de perllongar la vida un temps tècnicament i econòmicament raonable”. D’altra banda, Chico va puntualitzar que les xarxes intel·ligents destacaran per la flexibilitat i permetran monitorar la gestió a temps real, fet que les convertirà en dones del temps.

Elvira Carles, presidenta de la Fundació Empresa i Clima, va fer un toc d’atenció assenyalant que “el canvi climàtic ja no pararà. D’aquí 70 anys, tindrem un augment de 3,3 graus de temperatura a Catalunya, amb importants canvis en el nostre entorn”.

Finalment, José María García Casasnovas, president de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, va enumerar els beneficis de les energies renovables, entre d’altres, deixar de dependre de la importació de combustibles fòssils i el pas del consumidor passiu a actiu. Per Casasnovas, la implantació d’aquestes energies exigirà un desenvolupament tecnològic i industrial molt importat. “Estem davant d’un gran repte, però també d’una gran oportunitat”.

Consulteu l'Estudi sobre la problemàtica generada per la propagació d'incendis en façanes d'edificis.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.