Innovació per una indústria agroalimentària segura, saludable i sostenible

El sector agroalimentari és una de les principals indústries de l’economia catalana, amb un volum de negoci de 26.288 milions d’euros l’any 2016, el que representa el 20,2 per cent del negoci industrial a Catalunya, segons l’Informe de la indústria, la distribució i el consum agroalimentaris a Catalunya publicat el mes de desembre de 2018 per la Subdirecció General d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Ara, després d’anys d’adaptació i de creixement, les empreses troben noves exigències que requereixen estratègies sostenibles davant els reptes actuals.

A Reus, l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, integrada per la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut i pel Centre de Ciències Òmiques, treballa per fer del Camp de Tarragona i la seva zona d’influència un pol d’activitat nutricional i de salut líders en innovació internacionalment.

Amb aquest mateix objectiu de consolidar una xarxa territorial d’empreses, centres de recerca i desenvolupament, centres de comercialització i distribució i professionals altament qualificats, es desenvolupa el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt, per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible.

Seguretat alimentària

Els aliments han de ser segurs tant pels consumidors com pel medi ambient i, a més, legalment cal aquesta garantia. Per això, una de les estratègies que desenvolupa el PECT Nutrisalt és la creació de plataformes de suport tecnològic en seguretat a la indústria de nutrició humana i animal.

A través del Centre de Ciències Òmiques (COS), unitat mixta amb la URV reconeguda com a infraestructura científica i tecnològica singular (ICTS), es treballa per crear una Unitat de Seguretat Alimentària basada en les tecnologies òmiques, plenament establertes com a eines d’investigació, que combinen una alta sensibilitat, especificitat i velocitat de generació d’informació.

El seu objectiu serà vetllar per garantir la certesa que l’aliment no causarà perjudici al consumidor gràcies a la capacitat d’anàlisi dels agents patògens en qualsevol punt de la cadena alimentària.

A més, es desenvolupen les metodologies per realitzar estudis d’eco-toxicitat, necessaris per obtenir l’autorització de comercialització de nous productes farmacèutics, tant en l’àmbit veterinari com en el de la medicina humana, segons les normatives europees que regulen l’impacte ambiental.

Nous ingredients amb propietats saludables

La innovació i recerca en el marc del PECT Nutrisalt compta també amb una operació centrada en cercar nous ingredients de productes vegetals de proximitat gràcies a la quimioinformàtica. Les plantes són una font immensa de principis bioactius, alguns dels quals han estat investigats, però hi ha encara molta recerca a fer aprofitant les capacitats de la tecnologia.

Precisament, aquest mes de juny el Tech4Good Congress, el fòrum anual que organitza Eurecat sobre les tecnologies que comporten un bé exponencial per a la societat, ha presentat els avenços en aquesta recerca per trobar ingredients amb potencials propietats saludables, que provinguin de parts que no s’aprofiten de plantes del Camp de Tarragona com l’avellaner, el taronger, la vinya, el noguer, la síndria, el meló, la pomera o el tomàquet.

El director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, ha donat a conèixer estratègies de valorització de subproductes de la indústria agroalimentària, com closques, pellofes o pinyols, d’algunes espècies vegetals del Camp de Tarragona, per obtenir extractes amb potencial per millorar aspectes de la salut de les persones, desenvolupades dins del projecte Nutrisalt, que té com a finalitat avançar cap a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible.

“Hem identificat diverses molècules presents a plantes del Camp de Tarragona que poden inhibir potencialment proteïnes clau involucrades en malalties metabòliques com la hipertensió, l’obesitat, l’arterosclerosi o el fetge gras; la diüresi; malalties de la pell i alopècia; i infeccions microbianes”, ha explicat.

S’estima que els residus derivats de la indústria alimentària i agrícola constitueixen gairebé el 30 per cent de la producció agrícola global. Es tracta de productes amb baix valor econòmic, que es poden reaprofitar i re-valoritzar si s’obtenen ingredients bioactius a partir d’ells.

Segons Antoni Caimari, “la valorització de subproductes de baix cost pot repercutir de forma significativa sobre l’economia circular, amb l’obtenció de beneficis econòmics per part de les empreses del sector agroalimentari derivats de la comercialització de nous productes de baix cost de producció, reduint les despeses associades a l’eliminació d’aquestes deixalles i minimitzant l’impacte ambiental sobre el territori, el que alhora repercuteix favorablement en la sostenibilitat”.

La present edició del congrés, que s’ha dut a terme sota el lema “Un futur més saludable per a les persones i el planeta”, s’ha centrat en la biotecnologia i les tecnologies netes i ha posat de manifest els principals reptes i tendències per als propers tres anys des del punt de vista de l’economia circular.

PECT Nutrisalt

Impulsat per l’Ajuntament de Reus i amb la implicació d’Eurecat, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), el projecte Nutrisalt s’orienta a la transformació i a la dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. Compta amb la col·laboració del teixit empresarial, de manera especial des del clúster de Nutrició i Salut AINS i de diferents ajuntaments del Camp de Tarragona.

El projecte, amb un pla d’actuació amb el 2020 com a horitzó, és cofinançat amb fons provinents del programa FEDER de Catalunya i de la Diputació de Tarragona, i amb les aportacions de les institucions implicades.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.