Intel·ligència artificial: robot o persona?

El director cinematogràfic Alex Proyas va dirigir l’any 2004 la famosa pel·lícula “Yo, Robot”. Una pel·lícula ambientada a l’any 2035 a la ciutat de Chicago, on els robots formaven part de la vida quotidiana dels humans a la terra i eren la principal força laboral de l’espècie humana. Aquella pel·lícula de ciència ficció que representava un món que per alguns semblava llunyà i, fins i tot, pràcticament impossible, sembla ser que ja s’ha convertit en una realitat. 

“L’aparició de la intel·ligència artificial ho canviarà tot: la nostre forma de treballar, de relacionar-nos; inclús la nostra forma de ser”, va assegurar Fernando Suárez, president del Colexio de Enxeñería Informática recentment a La Opinión A Coruña. 

I no s’equivocava. La primera androide amb intel·ligència artificial ja va ser entrevistada recentment durant l’acte “Talent Land, la gran conferencia de tecnologia” a Mèxic a principis d’Abril. Es diu Sophie i va ser creada al 2016 per David Hanson, un enginyer de robòtica nord-americà fundador de la companyia Hanson Robotics. La robot Sophie no només té una aparença humana sinó que és capaç de mantenir una conversa sense inconvenients, gesticulant i interactuant com una persona. Ara, la Sophie viatja per tot el món acompanyada de la Luisa, una enginyera de 34 anys que transporta a la Sophie dins d’una maleta i s’encarrega d’operar i muntar la robot. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3iGYIOO9R-s" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

A Tokio la presencia i l’actuació dels humanoides va més enllà. Un robot d’intel·ligència artificial s’ha postulat per alcalde a la ciutat de Tama (Tokio). La robot, coneguda amb el nom de Michihito Matsuda, va ser nominada després de prometre ser “just i equilibrat”. Ara, la ciutat esta repleta de cartells i inclús fragments d’àudio per carreteres i furgonetes amb la finalitat de promocionar part de la seva campanya. La candidata a alcaldesa, d’aparença femenina, es compromet a analitzar les propostes del consell i a lluitar per assolir oportunitats justes i equilibrades per tots, entre altres coses. 

Tot i així, l’augment de presencia robòtica a l’actualitat no ha fet canviar la imatge i els prejudicis que tenim sobre ells. Les pel·lícules de Hollywood i la capacitat d’ocupar llocs de treball són els principals motius de preocupació o temor per part de la societat. Però això no és l’únic que la robòtica i la intel·ligència artificial és capaç de fer, i és aquí on cal explorar. 

La robot Sophie i la robot Michihito Matsuda han estat creats per un propòsit diferent. Però si hi ha quelcom en que coincideixin és en el fet tant simple, però tant fonamental, com és que ambdós han estat creats per humans. En el cas de la Sophie, la robot només pot tenir dos tipus de diàleg: converses improvisades sobre ella i el seu interlocutor, i els diàlegs més complexes que requereixen d’arguments i informació que ha sigut programats amb anterioritat al seu disc dur. I pel que fa la Michihito Matsuda, tant el candidat com la seva campanya electoral estan controlades per dos experts en tecnologia: Tetsuzo Matsuda, vicepresident de Softbank, i Norio Murakami, ex empleat de Google a Japó. 

Aquest tipus de tecnologia, els robots, són elements creats per l’home. Un robot no pot pensar per sí sol, però si que pot pensar, gràcies a nosaltres i a allò que els hi ensenyem o programem. La intel·ligència artificial a la societat ja és una realitat però com va dir Ryan Avent, l’economista nord-americà ex redactor de The Economist, “aún no hemos visto nada de cómo va a cambiar el mundo, serà como la Revolución Industrial”. Ara, cal saber treure profit dels beneficis que aquesta revolucionaria tecnologia ens pot aportar. 

 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.