La continuïtat dels negocis malgrat les adversitats

La pandèmia ha potenciat que un entorn globalitzat, hiperconnectat i competitiu sumi la volatilitat, la complexitat, l'ambigüitat i sobretot la incertesa en les seves característiques. És el que s'anomena entorn VUCA, una situació que ha obligat a les empreses a canviar les maneres de treballar per potenciar la fluïdesa i l'agilitat a l'hora d'encarar els projectes i processos de treball. Un exemple, n'és l'experiència de Sant Joan de Déu que Susana Ortiz ja ha explicat en una jornada a Enginyers Industrials de Catalunya, però les solucions són diverses. Per Miguel Ángel Estruga, director tècnic de Maastricht Consultants i membre de la comissió de Gestió Empresarial d'Enginyers Industrials de Catalunya cal que els gestors aprofundeixin en les solucions per a fer front al canvi sobtat o als esdeveniments ''disruptius'' que es puguin donar. La COVID-19, sens dubte, ha accelerat aquesta percepció i, per Estruga, aprendre a reaccionar és imprescindible per garantir la continuïtat de negoci i la competitivitat davant de tercers.

En circumstàncies de disrupció (Breaksdown), diu Estruga, l'empresa perd circumstancialment la seva disposició i capacitat d'estar al 100%, en matèria de subministrament de productes i serveis. Per això, les empreses poden implantar un model de continuïtat de negoci en el marc de models com ISo22301, amb un objectiu final de ser ''resilient'', diu Estruga, en aquest context VUCA i, per tant, preparar-se per a qualsevol canvi sobtat de les condicions de l'entorn, ja sigui situacions com la pandèmia o altres més habituals com poden ser les vagues, les inclemències meteorològiques, successos o fins i tot els atacs 'ransonware'. I és que aquest tipus de situacions, que darrerament han patit, per exemple, empreses com Adeslas o Mapfre, tenen un impacte final molt gran a la companyia per l'encriptació de la informació i la conseqüent interrupció o alteracions del servei que suposen.

Els models ISo22301 són models que, explica Estruga, fa més temps que s'apliquen en els àmbits anglosaxons, que han estat –tradicionalment- més proclius a la previsió i la planificació d'esdeveniments no desitjats i externs a l'organització. A Europa, tot just s'està iniciant la reglamentació de la UE, i per això és rellevant que les companyies comencin a preparar-se per entomar moments que poden paralitzar l'activitat operativa d'una empresa i aconseguir que els afectin el mínim possible.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

 

estrugalogo