La investigació en implants coclears avança amb un innovador software

L'implant coclear és un transductor que transforma les senyals acústiques en senyals elèctriques que estimulen el nervi auditiu. Ara per ara, l'implant de cada pacient ha de ser programat per un audiòleg al llarg d'un procés que normalment és llarg, pesat i costós, fins que s'ajusta a la programació òptima que l'usuari necessita.

La Universitat de Salamanca i la multinacional amb seu a Dinamarca Oticon Medical treballaran conjuntament durant els propers anys en el desenvolupament d'un software innovador que recomana quina és la programació més adient per a cada usuari. D'aquesta manera, s'aconseguirà agilitzar i abaixar el cost d’aquest dispositiu. El rector de la Universitat de Salamanca, Ricardo Rivero, va informar a la roda de premsa que va celebrar-se per presentar la col·laboració entre ambdues entitats que l’objectiu que es persegueix és millorar la qualitat de l'audició del més de mig milió d'implants coclears que existeixen i dels possibles candidats.

A la trobada de premsa, els especialistes van oferir detalls de la col·laboració i van definir la programació dels implants coclears com “un procés de prova i error en el que, tot i l’esforç dedicat, encara existeixen dubtes pel fet que ni l'audiòleg ni el pacient tenen la certesa de què la programació aconseguida sigui la correcta”.

A aquest aspecte cal afegir qüestions com que cada pacient necessita una programació diferent i determinar fins a quin punt l'audició d'un usuari pot millorar amb la implantació de nous programes en els implants. Aquestes incògnites són algunes de les que falten per resoldre. El projecte busca trobar resposta a aquestes qüestions desenvolupant models computacionals que prediguin quina seria la programació adequada per a cada pacient. Aquestes prediccions es basaran en simulacions de l'activitat del nervi auditiu de l'usuari amb els diferents processadors de so i configuracions disponibles per a l'implant.

El desenvolupament que generarà una eina per facilitar el diàleg mitjançant l’àudio servirà per explorar la qualitat de l’audició, i, a l’hora, proporcionarà processadors de so. L’objectiu és que cada pacient pugui gaudir d’una millor audició reduint els costos. La iniciativa posa de manifest el lideratge de la Universitat de Salamanca en l’àmbit de l’audiologia, en general, i dels implants coclears, particularment. És un projecte amb llarg recorregut que inicialment compta amb el finançament aportat per Oticon Medical i per la Fundació Oticon.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.