L’Amsterdam ArenA, un estadi sense mals fums

L'any 2010, el consorci gestor de l'Amsterdam ArenA es va fixar com a objectiu que l’estadi fos més sostenible. Aquesta aposta ha convertit la seu del club holandès en un dels camps de futbol més sostenibles del món. Tant és així que, a la seva pàgina web, s’anuncia com un estadi neutre climàticament des del punt de vista energètic. És a dir, no contribueix al canvi climàtic. Quines són les tecnologies que fan possible que hagi aconseguit aquests nivells tan elevats de sostenibilitat?

Un dels avenços més innovadors implantats a l’equipament és un sistema d’emmagatzematge d’energia alternativa que utilitza 280 bateries usades de vehicles elèctrics. Concretament del model de cotxe elèctric Nissan Leaf. “Desenvolupat pel fabricant d’automòbils japonès, Eaton i The Mobility House, el sistema xStorage proporciona quatre megawatts d’electricitat i te la capacitat d’emmagatzemar-ne fins a quatre cada hora”, explica Henk van Raan, director d’Innovació de l’Amsterdam ArenA.

“L’objectiu és que, a partir del proper estiu, el sistema substitueixi els generadors de gasoil com a subministrament energètic d’emergència”, afegeix Van Raan. D’altra banda, quan hi ha energia sobrera, es fa servir per alimentar els espais més pròxims. El sistema, alhora, també ha de servir per protegir la xarxa elèctrica de possibles apagades generals.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1725","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

L’estadi també compta amb una il·luminació led intel·ligent. El 80% de les bombetes estan controlades, en part, per sensors de moviment, gràcies a un acord amb la multinacional Philips Lighting, que té seu als Països Baixos. A part de generar un gran estalvi energètic, l’Amsterdam ArenA ha millorat en qualitat lumínica ja que la il·luminació amb leds de Philips és puntera en el món de l’esport i compleix els requisits més exigents dels canals de televisió internacionals i les federacions esportives per proporcionar les condicions òptimes per a les representacions esportives.

Per al subministrament elèctric, el recinte té instal·lats 4.200 panells solars ubicats al sostre i, com no podia ser d’una altra manera al país dels molins de vent, l’estadi compta amb el seu propi aerogenerador, situat fora de la ciutat. Totes dues fonts d’energia s’emmagatzemen en les bateries de cotxe reciclades.

L’aigua també juga un paper clau a l’Amsterdam ArenA. A més dels clàssics mecanismes d’estalvi, “estem treballant per recollir i emmagatzemar l’aigua de pluja del teulat per regar la gespa del terreny de joc”, avança Henk van Raan. “La iniciativa forma part de l’expansió del costat oriental de l’estadi, que es completarà a mitjans de 2018”, conclou. A dia d’avui, l’estadi del club que va forjar Johan Cruy , un dels millors futbolistes de tots els temps, disposa d’una coberta de panells desplegables de més de mil tones de pes que poden cobrir l’estadi en només divuit minuts. En el seu moment, va ser el primer recinte esportiu d’Europa amb un sostre retràctil.

EL LABORATORI DE L’ESTADI DEL FUTUR

L’Amsterdam ArenA és com un laboratori a gran escala, un living lab on es realitzen proves”, explica Henk van Raan. “A través d’aquest programa, hem identificat sis camps que es centren en: experiència dels visitants, mobilitat, seguretat, sostenibilitat i circularitat, gestió d’instal·lacions i digitalització”, apunta el cap d’Innovació de l’estadi. Els conceptes i idees renovadores, així com les solucions provades en l’àmbit de la construcció, la gestió i el funcionament de l’estadi, es dirigeixen als estadis i zones esportives i recreatives de tot el món.

 

Més enllà de l’estalvi i el reaprofitament hídric, l’aigua també s’utilitza per refredar els vestidors i les oficines. Concretament, la que prové d’un llac pròxim a l’equipament. En canvi,“per a la climatització d’hivern, s’utilitza un sistema de calefacció urbana o district heating”, explica el director d’Innovació de l’estadi.

Les localitats de les grades de l’estadi també pretenen abraçar la sostenibilitat. L’any passat, els seients del projecte es van substituir per uns altres fabricats amb canya de sucre. Algú podria dir que amb el canvi l’únic que s’ha aconseguit és generar més residus. Res més lluny de la realitat. Per als responsables de l’Amsterdam ArenA era important trobar una fórmula per donar valor a les butaques velles i evitar que acabessin en un abocador. Finalment, es va optar per donar-los-hi una segona vida venent-les. Els diners de la venda, gairebé 16.000 euros, es van cedir a l’Ajax Foundation, l’entitat sense afany de lucre del club que permet donar suport, entre d’altres, a programes per a la joventut de la ciutat d’Amsterdam.

La generació de residus és un aspecte important en la gestió de l’Amsterdam ArenA. Al marge d’incentivar el reciclatge, “els residus es processen amb tanta intel·ligència com ens és possible”, adverteix Henk van Raan. De fet, és la màxima de gestió al camp de l’Ajax. Les empreses BAM Bouw en Techniek i Honeywell han creat un sistema per al conjunt de l’edifici que recull dades dels equips connectats. Sobre la base de l’anàlisi d’aquestes dades, es detecten errors o fugues al mateix moment que es produeixen o fins i tot abans. Aquest sistema converteix l’Amsterdam ArenA en un buc insígnia en el camp de l’operació impulsada per dades, en el qual el manteniment preventiu basat en protocols permet el manteniment predictiu (previsible) de les instal·lacions.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.