Les temperatures podrien pujar a Catalunya entre 2º i 3º de mitjana l'any 2050

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) estima que la temperatura mitjana a Catalunya podria ser entre 2 i 3 graus més alta el 2050, respecte el període de referència 1971-2000. Els majors increments de temperatura es donarien al Pirineu i els menors a la franja litoral.  A més, es calcula que l'estiu es podria allargar tant per davant, com per darrere així com que l'augment dels dies de calor, els dies tòrrids -amb temperatures màximes superior als 35º- i els dies  lliures de glaçada podria ser de als +28, +7 i +25 dies cada any, respectivament. També seran més freqüents les nits tropicals, quan la temperatura mínima és superior als 20º, i podrien arribar a donar-se 25 dies més cada any. Per contra, el nombre de dies de glaçada disminuirà arreu, per sota dels 40 dies l'any, mentre que la precipitació mitjana anual es podria reduir més d'un 10%, també de mitjana, i fins a un 40% en els escenaris més desfavorables en alguns àmbits del país.

Són algunes de les projeccions que fa el Meteocat i que serviran de base per a l'elaboració de la nova Estratègica Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC) 2021-2030. S'han fet mitjançant una metodologia de regionalització estadística, amb una resolució espacial d'un quilòmetre i actualitzades als nous escenaris d'emissions vigents. Aquesta tècnica es desenvolupa a l’SMC des del 2012 i ha estat aplicada en diversos productes meteorològics com el PRESCAT (Predicció Estadística per conjunts a CATalunya), així com en diversos projectes de canvi climàtic: ESAMB (Escenaris climàtics regionalitzats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona) i CLIMAVIT 21 (Canvi cLImàtic i VITicultura al segle 21), entre d’altres.

En una roda de premsa, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha reconegut estar davant de ''riscos de notable magnitud'' tant pels ecosistemes com pels sectors socioeconòmics que en depenen i ha situat la dècada actual com a decenni ''clau'' per la lluita contra el canvi climàtic pel que fa a la mitigació i adaptació. Malgrat la crisi sanitària, Subirà creu que no es poden ''posposar'' els ''canvis transformadors'' que es necessiten pel futur, perquè els considera ''complementaris''.

Des de la comissió de Canvi Climàtic d'Enginyers Industrials de Catalunya, Concha Zorrilla, ha recordat que el canvi climàtic és un fenomen ''global'' per la qual cosa insta als governs a implementar les directrius del Green Deal europeu i que implica una transició energètica ''urgent'', amb un ús i producció més gran d'energies renovables tant en l'ús domèstic com en l'industrial i de transport, i uns processos ''més eficients'' que afecten ''particularment'' l'eficiència energètica dels habitatges.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.