Més tècniques, menys directives

En el món de l'empresa, les dones –que cada vegada estan més formades- són un 30 % més que els homes entre el personal tècnic i professionals científics i intel·lectuals però en canvi, són un 36 % menys que els homes que arriben a la posició de direcció o gerència de les companyies. Tot i que la dada ha millorat respecte el 2017, que era un 54 % menys, demostra que el ''sostre de vidre'' encara existeix malgrat la feina que es fa en aquesta direcció. Així ho indica l'actualització del 2020 dels Indicadors d'igualtat de gènere de Catalunya que ha presentat l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i el Gabinet d’Estudis de la Cambra de Barcelona. L'informe també conclou que s'està millorant la presència de la dona en el món polític i a les institucions públiques, així com també a les universitats i als òrgans de governança d'altres institucions, tot i que la diferència encara és notable.

Segons aquest informe, la dona té una formació ''clarament superior a la dels homes'', ja que el 58% dels titulats universitaris són dones i tenen menys fracàs escolar. A la vegada, al mercat laboral hi ha més dones ocupades amb estudis superiors, que no pas homes, però en canvi, pateixen les situacions més precàries del mercat. I és que, per exemple, el 71% dels contractes a temps parcial són per a dones i continuen cobrant un 16 % menys que els homes.

El sector TIC, més desigualtats

Un dels sectors que analitza especialment l'informe de la Cambra i que presenta més desigualtats és el del sector TIC i R+D. Les noies continuen sent una minoria en les escoles d'Enginyeria i Arquitectura i són un 71 % menys que els nois, una xifra que no ha canviat dels darrers tres anys. Potser per aquest motiu l'ocupació al sector TIC, justament un dels àmbits que els darrers anys està agafant més embranzida, hi ha un 51% menys de dones que homes. Tot i que encara està lluny de l'equitat, és una dada 10 punts millor que la del 2017. En canvi, si que ha empitjorat el nombre de dones que treballen en R+D. Al sector privat, la diferència és del 51 % a favor dels homes, i amb un petit increment des de 2017. Al sector públic, on pràcticament hi ha equitat, també s'ha empitjorat, encara que siguin amb xifres molt menors. Per Carme Poveda, responsable d'Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, és un indicador que moltes dones tenen capacitat per treballar en aquest sector però les ''faciltiats'' del sector públic limita la seva trajectòria en el sector privat.

Des de l'ODDE, la presidenta Anna Mercadé, considera que no són bons indicadors i conclou que ''si les dones no participen en la tecnologia estan fora de la creació de la societat''. Per Mercadé, tots els reptes socials passen per la tecnologia i per això alerta que, de no ser-hi, es reforçarà el lideratge masculí, en un sector ja molt masculinitzat. Per això demana als governs prendre mesures i assenyala totes les etapes primerenques de l'educació com a anys clau per trencar els estereotips de gènere. ''No hem de tallar les ales a les nenes'', diu Mercadé. I per això, creu que la formació de professorat i famílies és cabdal i, alhora, aposta per un canvi curricular.

La pandèmia accentua les desigualtats

La taxa de pobresa femenina en les dones és més gran que en homes, una diferència que augmenta els darrers tres anys i que, segons l'autora de l'estudi, podria créixer encara més quan es reculli l'impacte de la COVID-19 que, en general, ha precaritzat les feines que tradicionalment fan les dones al sector serveis i que, per tant, han patit més ERTOs o han hagut de demanar reducció de jornada per tenir cura dels fills. Aquesta situació fa que, amb dades actuals, la pensió de les dones sigui un 29% inferior a la dels homes.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.