Té sentit un bessó digital al camp?

La industrialització i aplicació de les noves tecnologies en el sector ramader i agrícola té la particularitat de tenir dos tipus de processos molt diferenciats. El primer normalment és un procés a cel obert, on el clima i altres factors condicionen la producció. El segon és la introducció d'aquest producte en una indústria com pot ser la del vi, la de la fruita o la càrnia, on aleshores sí, els processos industrials prenen més força. Un dels reptes que Fran Garcia, enginyer agrònom i responsable del Grup de Treball d'Agricultura 4.0  recull en la seva intervenció al Fòrum Indústria 4.0 és precisament aquest: com completar el procés d'integració digital de la cadena agroalimentària.

En aquest sentit, Garcia exposa que el sector sovint diferencia entre les visions del camp i de la indústria agroalimentària. En aquest darrer cas, ja hi ha obligatorietat de projectes BIM per fer us d'eines digitals i són freqüents els programes de gestió però en canvi, els programes estan desconnectats dins la indústria i és complicat interactuar amb les dades de diferents sistemes. En el camp, hi ha més dificultats per modelitzar, es troben diferents graus d'adopció d'eines digitals  i s'orienten aquests processos cap a gestió del maneig de dades.

Per això, des del Col·legi d'Enginyers Agrònoms han elaborat un document on asseguren que la idea de tenir processos agroalimentaris més digitalitzats està tenint un ''gran interès'' per totes les parts per seguir els passos de les altres indústries que gràcies a aquesta transformació amb IoT, robòtica, fabricació additiva o visió artificial entre altres, han aconseguit fàbriques ''més eficients, robustes i col·laboratives''. Conscients que en la indústria agraoalimentària ''tot just el camí a recórrer comença ara'', els Enginyers Agrònoms demanen mirar els processos ''com un tot: des del camp fins al consumidor''. L'agrícola és una activitat amb cicles de producció llargs i amb un èxit de la rendibilitat estretament lligat als factors ambientals i climàtics. Pels Enginyers Agrònoms anticipar-se és ''clau'' per millorar l'eficiència de les accions de maneig i ser, alhora, més eficients econòmicament i mediambientalment, i així poder maximitzar les opcions d'èxit productiu. Les noves tecnologies poden ajudar a fer anàlisis i prediccions de futur per tenir en compte les diferents variables que conflueixen en aquests processos de producció fent ús de les eines de teledetecció.

Amb les dades que ja generen els diferents sistemes tecnològics, els Agrònoms destaquen que s'obre un nou mercat pera empreses que puguin ordenar i analitzar totes aquestes dades per lliurar unes ordres de recomanació o prescripció concretes per a que l'aplicació al camp sigui directa. Alhora, també demanen plantejar vies per unir les dues parts de les cadenes productives, el camp i la indústria.

A partir d'aquesta situació, els Enginyers Agrònoms posen sobre la taula un possible ''bessó digital'' per a la integració de tots els processo d'una indústria agroalimentària i per unir els dos components productius en una sola línia a través de la qual puguin interconnectar-se variables útils per a millorar la qualitat dels productes i la competitivitat de les empreses.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.