Un Pacte Nacional per a la Indústria d’ampli consens

Dotar Catalunya d’una nova economia productiva de base industrial. Aquest és l’objectiu ambiciós del Pacte Nacional per a la Indústria fixat per la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa (CCE), integrada per la Generalitat de Catalunya, les patronals Foment del Treball, PIMEC i Fepime i els sindicats UGT i CCOO. El Govern ha aprovat la creació de la Taula del Pacte Nacional per la Indústria i dels sis grups de treball que elaboraran l’estratègia i les accions del Pacte Nacional per la Indústria. Els grups de treball, integrats per 9 membres (tres representants de la Generalitat i sis designats per patronals i sindicats), seran els equips responsables de proposar les línies d’actuació que han de situar la indústria com a eix econòmic del país.
Vegem el full de ruta previst per fer realitat el Pacte Nacional per a la Indústria, que té previst fructificar en els propers mesos.
 
La Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa és qui ha assumit el paper de governança i impulsora del Pacte Nacional per a la Indústria. Amb aquest punt de partida, la metodologia consensuada estableix la creació de la Taula del Pacte Nacional per a la Indústria, ja constituïda, amb l’objectiu de desenvolupar i finalment formalitzar l’acord. Aquesta Taula està integrada per: 
-Els nou membres de la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l'Empresa
-Un membre d'Eurecat, en representació dels centres tecnològics.
-Un membre representant del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, un del Col·legi d'Economistes i un del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials.
-Sis membres representants dels grups parlamentaris.
-Dos membres representants d'associacions municipalistes.
-Tres membres representants de les universitats catalanes a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya.
-Dos membres en representació dels departaments de la Generalitat de Catalunya: un pel departament
competent en matèria d'indústria i un altre pel departament competent en matèria d'ocupació.
La Taula, al seu torn, s’organitza en sis grups de treball vinculats a diferents qüestions relacionades amb el desenvolupament de la indústria: 
- Competitivitat empresarial: Potenciar la capacitat del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació i impulsar l’emprenedoria, especialment la de base tecnològica.
- Dimensió empresarial i finançament: Incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial.
- Indústria 4.0 i digitalització: Difondre entre les empreses la importància de la disrupció que pot provocar la Indústria 4.0 en el mercat, així com capacitar el capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils, prestar els serveis avançats i promoure les infraestructures necessàries per al desplegament de la Indústria 4.0.
- Formació: Millorar la capacitació de treballadors per mitjà d’una formació professional, una formació contínua i de l’emprenedoria i una formació universitària que donin resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com al canvi tecnològic i dels models de producció.
- Infraestructures i energia: Fer que Catalunya disposi d’un millor equipament infraestructural, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions, així com reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i millorar l’eficiència i l’estalvi energètics.
- Sostenibilitat i economia circular: Apostar per una economia verda i circular, que estalviï recursos, posi en valor els residus i impulsi així la innovació i la competitivitat industrial.
La previsió és que els treballs d’aquests grups es perllonguin fins al mes de novembre i siguin, finalment, la base per configurar el contingut definitiu del Pacte Nacional per la Indústria.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que “el Pacte vincula calendari, actuacions i recursos, que s’espera que siguin públics i privats”.
Consulta el posicionament del COEIC sobre aquesta iniciativa aquí.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.