Sostenibilitat i innovació, bases de la mobilitat del futur

En la lluita contra el canvi climàtic i les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, la descarbonització del transport privat i públic és un pas que s’ha fet imprescindible. Les administracions públiques, tant europees com estatals i regionals, han impulsat en els darrers anys diferents normatives i impostos al CO2 per aplanar aquest camí, i en paral·lel, grans automobilístiques han començat a anunciar inversions milionàries a favor de la mobilitat elèctrica. Tot això ens dona pistes de com podrien evolucionar les infraestructures i el parc d’automòbils en les properes dècades arreu del món.

La sostenibilitat i la innovació tecnològica revolucionaran la mobilitat, i amb elles, el teixit empresarial que es desenvolupi al seu voltant amb la demanda d’una nova indústria. Partint d’un sector que històricament ha estat lligat als combustibles fòssils, estem parlant d’una autèntica revolució que de retruc també inspirarà nous models de negoci relacionats amb la mobilitat urbana i la intermodalitat al transport públic. Però encara més important: cal que la indústria actual estigui preparada per fer el canvi.

Els fons Next Generation EU són una gran baula per facilitar aquesta transició, i de fet, el primer Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE) de l’Estat espanyol pretén captar prop de 4.300 milions d’euros per impulsar la mobilitat elèctrica. No és d’estranyar aquesta preocupació per adaptar-se a les noves tendències, ja que l’Estat espanyol és el segon fabricant d’automòbils d’Europa i quedar-se enrere en aquesta revolució pot significar pèrdua d’oportunitats, inversions i llocs de feina.

Catalunya, que ha estat històricament una avantguarda industrial i bressol de marques icòniques del sector de l’automoció com Seat, Derbi i Montesa, tampoc no es pot quedar enrere. Avui l’automoció representa el 10% del PIB català, fet que la converteix en una indústria estratègica. Per tant, amb aquest tema hi ha molt en joc. Cal teixir les bases d’una nova indústria de la mobilitat, competitiva, amb vocació exportadora i adaptada a les transformacions que experimentarà aquesta activitat.

Sota aquesta premissa, fa poc més d’un any des de la Cambra vam constituir el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible, una iniciativa amb l’objectiu de captar, impulsar i acompanyar projectes industrials a Catalunya basats en la sostenibilitat i la innovació en l’àmbit de la mobilitat. Un projecte obert al petit i mitjà empresariat per contribuir a la creació d’empreses que generin riquesa i ocupació al nostre territori, alhora per bastir les bases d’aquesta nova indústria catalana de la mobilitat sostenible.

Més de 30 socis de diferents sectors formen el Hub, des d’empreses i clústers del sector de l’automoció, entitats financeres i consultores, a empreses públiques i universitats i centres de recerca. Un equip multisectorial que treballa per desenvolupar la mobilitat sostenible a Catalunya en el més ampli sentit de la paraula, més enllà del transport privat, i al mateix temps reflexionar sobre tendències i noves formes de mobilitat que apareixen als entorns urbans, on la contaminació és més alta.

La primera crida de projectes va ser un èxit: 27 propostes de 56 empreses participants. Això ens demostra no només que l’emprenedoria és part de l’ADN empresarial de Catalunya sinó que la petita i la mitjana empresa hi té molt a dir en aquesta indústria. Per aquest motiu hem engegat recentment una nova crida per captar projectes fins al pròxim 30 de setembre, oberta a pimes, startups, empresaris i empresàries, fundacions i associacions del sector de la mobilitat i la tecnologia.

Aquest Hub és el nostre granet de sorra per recuperar la iniciativa industrial que sempre ha tingut Catalunya. Volem que sigui una història d’èxit que serveixi també com a exemple per a altres sectors ja que la sostenibilitat i la innovació són dos dels engranatges del nou model de país basat en el coneixement que perseguim les Cambres, més tecnològic, que impulsi el talent i el reconegui amb salaris dignes.

Us hi esperem!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.