El 80% de les iniciatives STEM compta amb finançament privat

El 80% de les accions o iniciatives per fomentar la presència de les dones en les STEM compten amb finançament privat. Així doncs, el 49% són iniciatives totalment privades, el 31% mixtes i només el 20% de les propostes tenen únicament finançament públic. És una de les dades que recull l’Annual Report 2021 que s’ha presentat en la primera jornada de l’STEM Women Congress. Per això, s’ha demanat un suport governamental més gran, ja que les institucions han de ser “clau” per acabar amb les diferències de gènere del sector.

Carlota Sánchez, 3D Printing Spain Marketing & Communications Manager HP, ha estat l’encarregada de la presentació de l’informe sobre l’impacte i l’efectivitat de les iniciatives STEM a Espanya. Sánchez ha confirmat que el 2020 ha estat un any difícil per les accions en el sector, ja que empreses i institucions les han hagut de cancel·lar o reduir el seu nombre.

Un altre punt important que cal millorar, segons l’informe, és focalitzar més iniciatives en l’etapa infantil. Només s’han registrat tres propostes durant el 2020 dirigides a infants de menys de 6 anys. Les 21 iniciatives dirigides a nens i nenes d’1 a 16 anys només han tingut impacte a l’1% de tota la població infantil a Espanya. Això, segons Cecilia Clemente, experta en educació emocional, provoca que els estereotips de gènere ja estiguin formats en aquests nens i nenes que són objectiu de moltes campanyes publicitàries i de les “creences populars”.

Així mateix, l’informe destaca que només el 9% de les iniciatives han fomentat l’emprenedoria entre dones STEM. A més, Sánchez ha recordat la dificultat afegida amb la qual es troben les dones per aconseguir el finançament necessari pel seus projectes.

L’Annual Report SWC 2021 recull l’any d’inici de totes les iniciatives, i es pot comprovar com més del 50% es van crear a partir de l’any 2018, després de l’acord dels ODS i l’Agenda 2030 per aconseguir la igualtat entre gèneres i apoderar a totes les dones i nenes. No obstant això, el 65% de les iniciatives estan dirigides a ambdós gèneres perquè tal i com ha reconegut Sánchez, la igualtat és treball de tots.

Sánchez també s’ha mostrat preocupada per les xifres de l’estudi que assenyalen que només el 25% dels matriculats a graus d’enginyeria són dones. Fet que dificulta trobar enginyeres en el mercat laboral i crear equips de treball diversos. Finalment, l’informe d’enguany ha reclamat la creació d’un HUB STEM Women, en el qual totes les iniciatives puguin ser identificades i visibilitzades. També la necessitat d’un sistema de medició a mesura i estandarditzat que puguin utilitzar totes les iniciatives per fer seguiment.

Tercera edició de l’SWC

En la inauguració de la primera jornada de la tercera edició, Eva Diaz, CEO de l’SWC, ha volgut donar el protagonisme a les diferents mesures per incentivar les STEM. Diaz ha valorat positivament el treball i l’esforç de tots els que han participat, i com l’Annual Report ha reconegut que es necessiten més professionals i voluntaris per potenciar les STEM a les nenes. Durant la benvinguda a l’STEM Women Congress 2021, Joana Barbany, directora general de Societat Digital, també ha destacat “la necessitat” de dones en el món tecnològic.

La jornada d’aquest dimecres s’ha pogut seguir en línia, però la d’aquest dijous, que congregarà diverses personalitats del món de l’enginyeria i el sector tecnològic com ara: Mercè Brey, experta en diversitat i lideratge; Gisela Detrell, investigadora a la Universitat d’Stuttgart; Marta Creus, enginyera en sistemes i tecnologia naval; o Leyre Olavarría, gerent d’infotainment i connected car a SEAT, recupera el format presencial amb un acte al CosmoCaixa que també comptarà amb l’entrega dels STEM Awards, un dels quals, el lliura l’enginyera i membre de la comissió d’Equitat d’Enginyers Industrials de Catalunya, Llum Llosa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.