Finances sostenibles, un concepte que marcarà el desenvolupament de l’economia

Cada cop es parla més sobre les finances sostenibles com una de les solucions per tenir un món més sostenible, però què són i a qui impliquen?

Quan parlem d’aquest concepte ens referim a solucions i serveis financers oferts per entitats financeres que generen un impacte positiu en la societat i en el medi ambient. Entre elles podem trobar des de crèdits per finançar projectes empresarials sostenibles o per particulars que volen fer una reforma en el seu habitatge perquè sigui energèticament eficient, fins a crèdits per a la compra d’un cotxe elèctric.

També ens trobem amb productes més elaborats, com els fons d’inversió i plans de pensions ISR, ja que cada vegada hi ha més inversors que volen incorporar la sostenibilitat i contribuir a generar un impacte positiu en el medi ambient i les persones a través de les seves inversions.

El criteris ASG: el punt de partida

Aquests criteris fan referència a les qüestions Ambientals, Socials i de Govern corporatiu de les empreses. Els aspectes ambientals tenen en compte les polítiques a favor del medi ambient i de la sostenibilitat de les empreses, l’entorn i els recursos naturals son un actiu més que cal gestionar de forma responsable.

Les qüestions socials comprenen temàtiques com, per exemple, el respecte als drets humans, la igualtat de gènere o les polítiques de riscos laborals. És a dir, aspectes relacionats amb la salut dels treballadors o les propostes de valor que s’estan oferint als professionals i que, per tant, implica que els estan cuidant. Tota la cadena de valor que hi ha darrere de la fabricació o comercialització d’un producte o servei ha de ser compatible amb el respecte a les condicions laborals i dignitat de les persones, ja sigui en la pròpia organització com a nivell de proveïdors i clients.

Pel que fa al bon govern o governança, es tracta de mesurar i veure de quina manera les organitzacions estan lluitant contra la corrupció, la qualitat en la gestió i en la presa de decisions, la transparència, la independència, la igualtat de gènere en els òrgans de govern, l’alineació d’interessos entre l’equip directiu i accionistes o la bretxa salarial.

Què són els fons d’inversió ISR?

Els fons d’inversió o plans de pensions ISR tenen una filosofia d’inversió molt específica, es basen en els criteris ASG de les empreses en les quals inverteixen i també apliquen criteris d’exclusió, que significa no invertir en determinats sectors, com per exemple el del tabac o l’armamentista.

A més, Caixa Enginyers Gestió està adherida als PRI, una iniciativa internacional en associació al Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i al Pacte Mundial de Nacions Unides, que promou 6 Principis d’Inversió Responsable.

El paper de la ISR

Ja fa temps que la ISR té un important paper en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que són fonamentals en la nova realitat com a eina per a superar la greu crisi econòmica i social derivada del coronavirus, i els bons resultats demostren que la inversió en aquest tipus de productes financers no està renyida amb una rendibilitat major, sinó que, en molts casos, és al contrari.

Les entitats financeres juguem un paper clau per a la consecució dels ODS. Les finances sostenibles i la inversió socialment responsable són la clau que permetrà canvis reals, no entre el sector, sinó en la resta del teixit empresarial, i per aquest motiu és necessari que ens impliquem en el seu desenvolupament.

En aquest sentit vull destacar que, a Caixa d'Enginyers, les finances sostenibles se situen al centre de l'estratègia del Grup, ja que, des de la perspectiva de banca cooperativa, incorporen el doble prisma pel qual l'entitat desenvolupa la seva funció: socioambiental i desenvolupament econòmic.

Caixa Enginyers Gestió celebra aquest any el seu 20è aniversari. Portem més de 15 anys com a referent en finances sostenibles i actualment ens trobem entre les 10 gestores nacionals amb un major pes de fons i actius ISR (respecte a la seva gamma) i més del 60% dels nostres fons tenen aquest tipus d’etiqueta.

En definitiva, volem posar a l’abast de tothom la possibilitat de poder fer d’aquest món, un món millor per a les generacions presents i les futures, a través de les nostres finances. Per això, recentment hem incorporat la calculadora CIMS, una nova eina que posem a disposició dels nostres socis i sòcies per avaluar l’impacte ambiental i social que tenen les seves inversions en els nostres fons d’inversió.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.