15 gigawatts, cinc segons i una apagada
Passaven pocs minuts de dos quarts d'una d’aquest dilluns quan el sistema elèctric peninsular ha patit una apagada insòlita: en cinc segons s’han deixat de generar 15 gigawatts de potència, el 60% de l’energia demandada. Des del migdia Red Eléctrica Española (REE) ha assenyalat “una oscil·lació molt forta dels fluxos de potència a la xarxa elèctrica” que hauria provocat una desconnexió entre el sistema peninsular i l’europeu i, de retruc, ha generat el col·lapse del sistema ibèric.
Tot i això, encara és aviat per saber els motius i les causes d’aquest “zero energètic” i els experts no s’aventuren a fer hipòtesis perquè REE ja està analitzant, totes les dades recollides per poder esbrinar-ho. Lluís Pinós, president de la Comissió d’Energia, recorda que hi ha “molts factors” que poden provocar un desequilibri entre la demanda i la generació d’electricitat. Per això, recalca que l’abast d’aquesta apagada és molt ampli i recomana no fer “anàlisis a la lleugera” perquè provoca “distorsió”.
La reposició implica “anar arrancant la generació que s’ha aturat molt a poc a poc per poder-ho sincronitzar amb la demanda”, assenyala Pinós.
Pinós, destaca que el problema ha de ser “un defecte molt gran” perquè la xarxa està preparada per “confinar” les possibles apagades en un àmbit de xarxa el més reduït possible i, en aquest cas, ha estat una apagada molt extensa. “El sistema té proteccions perquè les apagades no s’estenguin”, assenyala Pinós que recorda que les apagades que s’han donat al país fins ara han estat sempre en àmbits geogràfics petits, i no pas a tot el sistema ibèric.
La importància de la reposició
En aquest sentit, i, tot just quan el subministrament comença a recuperar-se, els enginyers posen l’atenció en la reposició i la manera com s’ha de dur a terme. Un procés que qualifica de molt complex perquè implica “anar arrancant la generació que s’ha aturat molt a poc a poc per poder-ho sincronitzar amb la demanda”. L’important, manifesta Pinós, és no perdre “l’equilibri entre la generació i la demanda” en cap moment d’aquesta reposició, ja que situa com “el gran risc” de la xarxa, un altre desajust. Per l’enginyer, que recorda que REE ja té els plans de reposició elaborats, cal fer-ho amb precaució per evitar que “córrer massa ens torni a la casella de sortida”. Per això, ha insistit que les tant REE com les empreses distribuïdores han de fer una “connexió selectiva” per evitar riscos.
Els plans de protecció, preparats
La manca de subministrament elèctric és un dels motius pels quals Protecció Civil i ajuntaments, així com totes les administracions, tenen preparats i, per tant, un cop es va produir l’apagada els diferents responsables els van haver d’anar activant. “Els plans de protecció tenen en compte tots aquests escenaris, estan preparats i treballats”, assegura Jordi Sans, president de la Comissió de Seguretat. Per Sans, cal tenir en compte que s’activen sempre que hi ha una apagada per petita que sigui, o per incendis en subestacions o altres situacions que cal intervenir. La diferència, amb l’apagada d’aquest dilluns, ha estat l’abast, ja que habitualment són molt més acotades i només hi ha un determinat nombre d’usuaris sense xarxa per “incidents puntuals”. L’insòlit, d’aquest dilluns, és, doncs, aquesta generalització.
Dependència de l’electricitat
Per Pinós, una de les conclusions que deixa la situació és que la dependència de l’electricitat és “impressionant”. “No hi ha res que no depengui de l’electricitat”, diu l’enginyer, “tenim sistemes més complexos, més difícils de dissenyar i de mantenir, cosa que fa que entren en la cobra de l’aprenentatge; cada vegada necessitem més aquests sistemes”.