250 anys de la Torre del Rellotge

La Torre del Rellotge, a l’actual moll de Pescadors, és una icona de la Barcelona marinera. L’any 1751 es va començar a edificar una llanterna a la punta del dic que s’estava construint al Port de Barcelona, que en aquella època arribava fins aquest punt. El nou far va començar a operar el 1772.

Enguany, aquest edifici fa 250 anys i per tal de donar a conèixer imatges històriques i explicar, precisament, tota la història que amaga aquest edifici, s’ha organitzat una exposició temporal, al Portal de la Pau, en la qual hi ha participat l’historiador Joan Alemany.

torre margeLa Torre del Rellotge va ser un edifici destacat del litoral barceloní durant els segles XVIII i XIX, i els fracesos Jean-Baptiste Joseph Delambre (matemàtic i astrònom) i Pierre Méchain (geògraf i astrònom), entre 1792 i 1798, per mesurar la longitud de l’arc del meridià, de Dunkerque a Barcelona, uns resultats que van servir per establir el sistema mètric decimal. Més tard, l’enginyer de Camins, Canals i Ports, Ildefons Cerdà, el va prendre com a referència per a dissenyar les avingudes del Paral·lel i la Meridiana en el seu Pla de Reforma i Eixample de Barcelona de 1859.

L’exposició, i la celebració d’aquest aniversari, coincideix amb la reforma del moll de Pescadors que s’iniciarà aquest any per tal de garantir el futur desenvolupament de l’activitat pesquera, alhora que s’obriran aquests espais a la ciutadania.
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.