61 indicadors ja mesuren l'assoliment dels ODS a Catalunya

El Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS) i l'IDESCAT han presentat aquest dimecres els indicadors que s'utilitzaran per analitzar i valorar l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i poder-ho comparar amb els països del voltant. De moment, es disposa de 61 dels 99 indicadors que fa servir l'Eurostat que fan referència a 16 dels 17 ODS. Els indicadors es poden consultar en una plataforma d'informació  plataforma d'informació que proporciona dades estadístiques i metadades sobre el desenvolupament sostenible a Catalunya.

Cada ODS conté diversos indicadors per avaluar-lo. De 6 d’ells, ja hi ha el 100% d’indicadors disponibles. Es tracta de la fi de la pobresa (ODS 1); salut i benestar (ODS 3); educació de qualitat (ODS 4); igualtat de gènere (ODS 5); energia neta i assequible (ODS 7) i reducció de les desigualtats (ODS 10). La resta d’ODS encara tenen indicadors en procés d'elaboració que es publicaran en les properes setmanes i d'altres se n'està analitzant la viabilitat. Segons el director de l'Idescat, Xavier Cuadras, que ha presentat aquest indicadors en una jornada virtual online, amb aquests 61 indicadors hi ha ''un 62% de la feina feta''. Tot i això, Cuadras creu que hi ha alguns indicadors pels quals no es podrà obtenir informació de Catalunya, de manera segregada, i per tant, eleva al 72% la proporció de feina feta. Les dades recollides, a més, permeten fer una comparativa amb la siuació a l'estat espanyol i també als països europeus.

És poder valorar i avaluar les accions que es duen a terme a Catalunya. Arnau Queralt, director del CADS ha defensat que cinc anys després de l'aprovació, per part de l'ONU, d'aquests obejctius, l'agenda és ''més necessària que mai'' perquè continuen ''plenament vigents''. ''No els podem posar en quarantena'', ha afegit Queralt. El director creu que els objectius han de ser ''un marc de referència'' per la qual cosa cal disposar de dades ''rigoroses i fiables'' que permetin avaluar.

La secretària d’Economia del Departament de la Vicepresidència, i d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha destacat que els indicadors són un ''exercici de presa de consciència '' per a una societat i economia ''saludable''. Per Mas, cal avaluar per saber ''on som'' i ''canviar actituds i comportaments'' i fer viable l'assoliment de l'Agenda 2030 ''més necessari que mai''. Per la seva banda, el conseller d'Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat la possibilitat que donen els indicadors per ''prendre la temperatura com a país'' i explicar ''com avancem i com destinem recursos públics''. Solé ha assegurat que el compromís del Govern amb els ODS és ''ferm'' amb  l'objectiu final d'avançar cap a una Catalunya ''més sostenible, oberta al món, més justa, amb més igualtat d'oportunitats''. ''NO volem deixar ningú enrere, contrari, que els qui vinguin al darrere nostre trobin un planeta millor'', ha sentenciat Solé.

La presentació dels indicadors dels ODS a Catalunya ha coincidit amb el cinquè aniversari de l'aprovació, per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides, de l'Agenda 2030.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.