“Amb 10 centrals reversibles s’aconseguiria la capacitat necessària d’emmagatzematge d’energia 100% reversible a Barcelona"

L’enginyer de Camins, Canals i Ports, Josep Rebollo Pericot, actualment exerceix com a consultor en energies renovables, edificació, estructures, geotècnica, paviments i obres. Ha explicat el futur de l’emmagatzematge hidroelèctric d’energia per mix 100% renovable a Barcelona.

La construcció de centrals hidroelèctriques reversibles a l’entorn de la ciutat de Barcelona permetria emmagatzemar energia i aconseguir el preu òptim en un futur mix de generació elèctrica 100% renovable. “Si es vol aconseguir un mix de generació elèctrica 100% renovable serà necessari l’emmagatzematge d’energia, més encara si també es vol obtenir un preu òptim per la seva comercialització”, afirma Rebollo. Per això, ha plantejat la instal·lació de centrals hidroelèctriques reversibles en 10 possibles localitzacions situades a menys de 80 km de la ciutat de Barcelona.

Els magatzems d’energia hidroelèctrica gravitatòria, que segueixen el model dels embassaments i basses utilitzats des de fa més de 100 anys, han estat la opció plantejada per Rebollo, ja que transformen la generació elèctrica renovable i la converteixen en “energia gestionable, despatxable i ferma”. Suposarien al voltant de 90 GWh. Així, entre la desena de centrals es donaria suport a les intermitències de la generació renovable i, a la vegada, permetria emmagatzemar els excessos d’energia produïts per evitar que es perdi.

La opció plantejada per Rebollo ha estat el sistema tecnològicament més madur, més flexible en temps de resposta a la corba de demanda i un dels més barats d’operar i mantenir. A més, ha presentat poques pèrdues d’energia en el cicle càrrega-descàrrega i ha estat el mètode d’emmagatzematge amb major vida útil i més baixa inversió per MWh emmagatzemat.

L’estudi ha determinat un mix òptim per cobrir 24.000 GWh de demanda en diversos escenaris del mix renovable –des del 50 al 100%-, incloent serveis de sistema a partir d’una configuració de generació amb eòlica marina en aigües profundes i fotovoltaica sobre estructures fixes a terra. En el seu cas, les centrals “són més competitives que les bateries i no treuen aigua del medi natural”, ha destacat l’enginyer de camins responsable del projecte. Pel que fa al cost, ha posat en valor que “el preu final pel consumidor estaria per sota de la factura d’aigua actual” i finalment ha conclòs que “amb 10 centrals reversibles s’aconseguiria la capacitat necessària d’emmagatzematge d’energia 100% reversible a Barcelona”.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.