CiutadanIA, el curs en IA obert per a tothom

CiutadanIA, un curs interactiu en català i gratuït que presenta els principals conceptes de l’àmbit de la Intel·ligència Artificial, obrirà demà 18 de maig. L’objectiu del curs, al qual es pot accedir des d’una plataforma d’e-learning creada expressament, és posar a l’abast de la ciutadania una eina de formació bàsica en IA. Així, permetrà adquirir la cultura general necessària per reconèixer on hi ha IA en el món que ens envolta, com fer servir i relacionar-se amb aquesta tecnologia de forma segura i quin suport pot donar per millorar certes tasques de la vida quotidiana.

El curs ciutadanIA és un projecte de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació i2CAT, en el marc de l’estratègia Catalonia.AI.

La IA és una tecnologia amb un gran potencial, molt desconeguda encara, però que cada vegada és més present en la vida diària i està provocant una transformació notable en la societat i l’economia. El seu ús i la seva implantació d’una manera generalitzada, però, comporten nombrosos reptes ètics. Disposar d’unes nocions bàsiques en matèria d’IA permet, per exemple, identificar on s’està fent servir i ajuda a prendre decisions, de forma segura, a l’hora de donar permisos sobre les dades personals a través de les diferents aplicacions intel·ligents. En definitiva, adquirir coneixements sobre com fer servir les dades ajuda a contribuir millor a dibuixar la societat digital del futur.

Deu mòduls temàtics

El projecte, per tant, està obert a tothom, no requereix formació tècnica prèvia per cursar-lo, i també pot ser d’utilitat a les persones de l’àmbit de la tecnologia que vulguin fer up-skilling o re-skilling, adquirint capacitats en IA bàsica.

El programa del curs s’estructura en deu mòduls, que introdueixen la persona usuària en: les àrees del raonament automàtic; les dades; la lingüística computacional; el processament de la parla; la visió per computador; la robòtica; els sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions; els sistemes intel·ligents distribuïts i l’ètica en l’àmbit de la IA. Aquesta darrera àrea ha comptat amb la col·laboració del director de l’Observatori d’Ètica de la IA de Catalunya (OEIAC), Albert Sabater.

El disseny dels continguts del curs ha anat a càrrec de 17 professors i professores de l’IDEAI, sota la direcció de la catedràtica Karina Gibert, directora d’aquest centre de recerca, que compta amb 70 investigadors que fan recerca en gairebé totes les branques de la IA. Així mateix, la personalització de la plataforma d’e-learning s’ha centralitzat des de la Fundació i2CAT i la producció dels materials interactius ha estat tasca de l’empresa eLerniam.

Registre i certificació

Tot i que el curs es pot seguir de forma anònima com a usuari visitant, es recomana registrar-se a la plataforma d’e-learning per tal que el sistema pugui guardar la traça dels resultats dels exercicis i oferir, al final del curs, la possibilitat d’obtenir una qualificació i el certificat oficial del curs, que atorguen conjuntament l’IDEAI i la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC, centre que imparteix un grau oficial en IA.

Al mateix web del curs s’explica com funciona la plataforma d’e-learning, s’avaluen els exercicis i es guarda la traça de cada participant. Per facilitar l’aprenentatge, un cop puntuat l’exercici per part del sistema, s’ofereix la possibilitat que es torni a repetir tants cops com calgui fins que s’hagi après a resoldre’l correctament, i s’ofereix la possibilitat de consultar la solució correcta en temps real. El web del curs també posa a l’abast recursos sobre la sol·licitud de certificacions que es poden gestionar des de la mateixa plataforma.

Els ODS, els casos d’èxit i la Icàtia, elements innovadors

CiutadanIA reuneix alguns elements innovadors que el diferencien d’altres iniciatives, com ara que els continguts d’IA es desenvolupen al voltant d’un relat general, centrat en la societat digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en com la IA contribueix, des d’aquests aspectes, en la construcció de les ciutats digitals d’avui i del futur. Així, es combinen explicacions de mètodes i conceptes amb exemples i exercicis interactius que mostren usos de la IA emmarcats en la societat digital i els ODS.

El curs també reivindica l’ecosistema català d’IA, tot visibilitzant casos d’èxit que exemplifiquen usos reals a Catalunya dels diferents conceptes i mètodes d’IA. Un altre dels elements destacats del curs és que compta amb una protagonista virtual, la Icàtia, per acompanyar les persones usuàries en el seu aprenentatge sobre les diferents temàtiques. Mitjançant aquesta icona, dissenyada especialment per contribuir a inspirar vocacions femenines en l’àmbit de les STEAM, es mostren diferents exemples i exercicis de l’ús de la IA en accions de la vida quotidiana.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.