Creix un 27% l’ajut per als doctorands del Pla de Doctorats Industrials

Deu anys després de la seva posada en marxa, el Pla de Doctorats Industrials ha incrementat un 27% l’ajut directe que reben els doctorands i doctorandes així com els ajuts que reben les universitats, centres de recerca i empreses participants. Globalment, aquestes ajudes podran superar els 64.000 euros si la tesi defensada obté la menció especial.

Aquesta és una de les novetats de la convocatòria d’aquest 2023 del Pla, que compta amb una inversió inicial de prop de 6 MEUR que inclouen un nou incentiu econòmic per fomentar la internacionalització dels projectes. Si el doctorand o doctoranda fa una estada mínima de tres mesos a l'estranger i en el moment de dipositar la tesi sol·licita la menció internacional, tant l'entorn empresarial com l'entorn acadèmic rebran una aportació addicional de 2.000 euros, cadascun. Una altra novetat d'aquesta edició és que, dins de la modalitat d'ajut específic, també s'atorgaran ajuts als grups de recerca, i no només als doctorands i doctorandes com es feia fins ara.

Per al conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, la inversió del Govern en el Pla de Doctorats Industrials "és una aposta més pel talent jove a través d'aquest programa va dirigit a la innovació, la competitivitat i la internacionalització del teixit industrial català". El pressupost d'enguany del Departament de Recerca i Universitats recull mesures a favor del talent per valor de més de 138 milions d'euros. Una de les novetats d'enguany és l'actuació per valor de 2,4 milions d'euros per estabilitzar 60 investigadors postdoctorals.

Terminis

El termini general per optar a un ajut de Doctorats Industrials 2023 estarà obert fins a l'11 de desembre i la sol·licitud s'ha de fer des de l'Oficina Virtual de Tràmits. Durant l'any, però, hi ha terminis parcials, el primer de qual serà fins al 25 de maig i es resoldrà durant el mes de juliol. Els següents terminis, seran a la tardor i a finals d'any.

Balanç del programa el 2022

Dins de la convocatòria 2022 es van promoure 146 propostes, de les quals es van formalitzar 119 sol·licituds i es van atorgar 117 ajuts (106 de la modalitat de cofinançament i 11 d'ajut específic). Pel que fa a les empreses participants, van ser 113 empreses, 73 de les quals no havien participat mai anteriorment. D'aquestes 113 empreses i entitats beneficiàries, 66 eren PIMES, el 58,4% dels projectes amb ajut; 11 grans empreses (9,7%), 20 start-ups o spin-offs (17,7%) i 16 entitats sense ànim de lucre (14,2%).

Van participar-hi 11 de les 12 universitats catalanes, 12 centres CERCA – l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida per primera vegada–, el Consell Superior d'Investigacions Científiques(CSIC) i l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF). Globalment, s'hi van involucrar 111 investigadors i investigadores. Una edició més es va ampliar el nombre de nous participants, el 60% dels investigadors i el 55% dels grups de recerca hi van participar per primera vegada.

Pel que fa a l'àmbit dels projectes, tots els àmbits de coneixement hi estaven representats: un 29,1% eren projectes de Ciències de la Salut i Biomèdiques, un 23,9% de les TIC, un 12% de Ciències i Tecnologies Químiques i un 10,3% de Ciències Socials, Arts i Humanitats.

Des del 2012, doncs, el Pla de Doctorats Industrials ha impulsat més de 900 projectes de recerca col·laborativa, amb la participació de més de 600 empreses i institucions diferents. Hi han participat les 12 universitats del sistema català i 25 centres CERCA, així com centres del CSIC, EURECAT i altres agents de l'ecosistema de recerca, que han involucrat més de 670 investigadors de més de 430 grups de recerca. Des del punt de vista econòmic, s'han invertit 119 milions d'euros, 2/3 dels quals provenen de l'entorn empresarial. Finalment, ja s'han defensat més de 290 tesis doctorals.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.