Descobert un fong que degrada el plàstic en 60 hores
El Consell Nacional de Ciència i Tecnologia (Conacyt) de Mèxic ha informat que un grup de científics mexicans han descobert un fong fitopatogen que pot degradar un additiu dels plàstics en tan sols 60 hores.
Els investigadors, encapçalats per l'especialista en biotecnologia Carmen Sánchez, han explicat que l'espècie Fusarium culmorun produeix unes encimes anomenades "cutinases", les quals tenen el poder de degradar plastificants.
Sánchez ha detallat la metodologia seguida: "Hem pres mostres on aquest material està present a una empresa recicladora de paper i, d'aquestes, aïllem organismes on trobem el fong Fusarium culmorum partint del principi que en aquest hàbitat s'estarien desenvolupant organismes capaços de degradar plastificants", ha detallat.
Sánchez ha afegit que els plastificants es troben en les tintes que s'usen en les indústries papereres i com a components dels adhesius que es troben en els sobres de paper i caixes de cartró.
A més, els plastificants són els encarregats de proporcionar flexibilitat als plàstics. Per aquest motiu s'utilitzen en molts productes de la vida quotidiana com els tubs, els cables, els revestiments de sòls i els sistemes de sostres, entre d'altres.
Aquesta troballa és de gran rellevància perquè el plàstic triga a degradar-se entre 100 i 1.000 anys depenent de la seva composició química, raó per la qual representa una amenaça per al medi ambient una vegada que es rebutja.