Diagnosi 4.0 per a la transformació digital

Identificar un procés industrial que pugui integrar un robot col·laboratiu,detectar si algun altre procés es podria optimitzar amb intel·ligència artificial, descobrir si  pot ser més eficient produir una peça amb fabricació additiva... Aquests són alguns exemples del que pot aportar una bona diagnosi 4.0 a una empresa industrial. Sovint, en un teixit empresarial com el català on la majoria són petites i mitjanes empreses, són canvis que costen de veure des de la mateixa companyia i requereixen d'una mirada externa per poder-los tenir clarament identificats, el primer pas per implementar-los.

L'enginyer de Telecomunicacions, Carles Soler, membre de la Comissió Indústria 4.0 d'Enginyers Industrials de Catalunya, explica que es troben diferents tipus d'empreses, a grans trets. D'una banda, el teixit empresarial que encara ha de fer el ''camí previ'' del 3.0. De l'altra, empreses que encara no estan ''conscienciades'' dels avantatges d'aquesta transformació digital i que per tant, corren ''el perill'', diu Soler, d'anar ''massa tard''. ''Podria ser que quan vulguin pujar el tren ja hagi marxat'', alerta l'enginyer. Per últim, també hi ha un grup d'empreses que tot i que tenen clar aquest camí a seguir no saben què és el més beneficiós, el més productiu ni per on començar.

Per això, el programa ProAcció d'ACCIÓ disposa dels cupons Indústria 4.0, a través dels quals, una empresa interessada en fer una transformació digital, pot obtenir ajudes per fer aquest l'assessorament extern i començar tot el procés. En aquest marc i amb l'objectiu de fer un millor acompanyament a la indústria catalana, Enginyers Industrials de Catalunya ha posat en marxa el servei 'Diagnosi Indústria 4.0'. Posa així, a disposició de les empreses la seva expertesa en aquest àmbit amb el convenciment que la transformació digital, entesa com l'aplicació en els processos de totes les tecnologies emergents com són la intel·ligència artificial, la robòtica o l'internet de les coses, és un element clau per a la competitivitat de la indústria al costat del desenvolupament sostenible, l'atracció del talent i la capacitat de lideratge. A través de la diagnosi, doncs, s'identifiquen l'estadi de desenvolupament de l'empresa en l'àmbit de la Indústria 4.0, els projectes a implementar per avançar en el procés de transformació digital i els possibles proveïdors per impulsar-los.

Segons el Baròmetre de la Innovació a Catalunya, el 2019 un 16%de les empreses catalanes va incorporar alguna d'aquestes tecnologies emergents, tres punts més que el 2018. El big data va ser la tecnologia amb més implantació mentre que comencen a créixer la realitat augmentada o l'internet de les coses. Tot i això, encara hi ha molta feina per fer en aquest àmbit que es considera clau per a la competitivitat de les companyies.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.