El clúster de residus de Catalunya comença a prendre forma
Després de pràcticament tres anys de treball conjunt entre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i ACCIÓ, al costat de la consultora Cluster Development, s'ha conclòs que Catalunya té prou ''massa crítica i voluminosa'' per donar peu a la creació d'un clúster dels residus que aglutini totes les empreses i agents que participen d'aquest sector, ja sigui en la recollida, la gestió i la transformació. Així ho ha explicat Maria Vidal, cap de del departament de Foment de la Valorització de l'ARC en un acte virtual que ha servit per presentar les bases del que ha de ser un nou clúster, l'objectiu del qual seria aglutinar empreses ja existents i consolidades, amb ganes de créixer, per reflexionar sobre els reptes del sector en mate`ria de residus i les accions que cal dur a terme per complir tots els objectius fixats tant per Catalunya, com per l'estat espanyol com per Europa.
Vidal ha destacat que les normatives europees, espanyoles i també catalanes porten ''cap a la direcció'' de l'economia circular, que considera un dels àmbits existents ''més transversals'' i el considera clau per poder assolir els objectius tant en prevenció de residus com en gestió i transformació. Per Vidal, les normatives europees, amb el Green Deal al capdavant, la futura lleid e residus espanyola o el projecte de llei de prevenció i gestió de residus catalana, entre altres, posen de manifest la necessitat d'apostar, al país per una economia circular que permeti ''fer les coses millor'' i generi una economia ''més competitiva''. ''Hem d'aprendre a treballar amb el que tenim'', diu Vidal, refernt-se a tots els vectors relacionats com ara l'emergència climàtica, la crisi COVID-19 o les necessitats mediambientals.
El clúster doncs, és una iniciativa público-privada que obre un diàleg centre els agents, busca millorar-ne la seva rendibibilitat amb un enfocament empresarial i pràctic, i aposta per estratègies de futur, participant en accions concretes que tinguin un valor afegit. Per tant, puntualitza Vidal, no es vol aglutinar només empreses que es dediquin a la gestió dels residus sinó també les que se'n nodreixen, les que fan recerca, etc. Per això, ha especificat que encara s'ha de buscar un nom amb el qual tothom s'hi senti identificat.
Segons ha explicat el director de l'ARC, Josep Maria Tost, Catalunya disposa d'un miler d'empreses relacionades amb la gestió de residus .''És un sector madur'', diu Tost, que creu que cal també que sigui ''potent i fort'' i amb totes les eines necessàries que tenim com a societat i humanitat. Per això, per Tost cap ''establir ponts de col·laboració'' al llarg de tota la cadena de valor perquè la transformació de residus sigui una cadena de ''recursos en constant circulació''.
El clúster dels residus s'afegiria a la xarxa de 29 clústers que ja estan registrats a Catalunya. Segons Joan Romero, conseller delegat d'ACCIÓ, s'hi agrupen més de 2.600 empreses que facturen 73.000 MEUR. Per tant, els considera ''la punta de llança'' de determinats àmbits de negoci. Romero també ha destacat que sis dels clústers catalans representen el 10% de clústers europreus reconeguts amb el Gold Label.
Segons l'anàlisi de la consultora, actualment Catalunya té 693 empreses que es dediquen a l'àmbit dels residus, amb una facturació de 10.000 milions d'euros i uns 41.000 treballadors. Majoritàriament són empreses de recollida i tractament de residus, però també n'hi ha que es dediquen als béns d'equip i tecnologies de tractament, a la construcció d'infraestructures i instal·lacions per la gestió, la consultoria i l'enginyeria,i el control d'anàlisi.
En marxa el gener del 2022
El clúster impulsat per l'ARC i ACCIÓ engega aquest dimecres el seu pla d'accions que es desenvoluparan durant tot el 2021. Després, l'adminsitració s'encarregarà de sondejar una quinzena d'epreses per crear la primera junta directiva del clúster, efectiva el primer trimestre del 2022 i se li donarà el suport necessari per fitxar un gerent. A partir d'aquí, el sector privat capitanejarà la iniciativa sempre amb l'ajuda al darrere de les dues agències i l'experiència d'altres clústers.
Aquest és el calendari que ha posat sobre la taula Joan Martí, de la unitat de clústers d'ACCIÓ, que ha demant principalment confiança entre totes les empreses i codisseny, per poder tirar endavant el projecte amb el màxim de garanties.Martí ha destacat que els clústers actuals suposen el 30% del PIB català. Martí ha aconsellat als agents del futur clúster dels residus a teixir complicitats amb altres clústers que els puguin ajudar a impulsar projectes innovadors, com pot ser els clústers més tecnològics o el de materials avançats.