El II Fòrum Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya

El 2 de juny se celebra el II Fòrum Indústria 4.0, un esdeveniment obert a tots els enginyers i a la societat en general organitzat per la Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya que constitueixen els enginyers industrials, informàtics, de telecomunicacions, agrònoms i de camins. L’Espai Endesa tornarà a acollir una trobada que arribarà poc després de la Fira de Hannover on s’analitzarà l’estat de l’art de la quarta revolució industrial i en el qual també es donaran a conèixer iniciatives que s’han dut a terme al nostre territori. El Premi Indústria4.0, que es lliurarà en el transcurs del Fòrum, ens brindarà l’oportunitat d’escoltar de primera mà els protagonistes. Entre els ponents que hi intervindran, hi haurà participants de la segona missió de coneixement invers a la Hannover Messe, formada per un membre de cada grup de treball de la comissió que ens posarà al corrent de les últimes novetats a nivell mundial.

Actualment, la Comissió Indústria 4.0 compta amb cinc grups de treball: el GT de Robòtica, el GT IoT&Electrònica Embedded, el GT de Fabricació Additiva–3D, el GT d’Intralogística i el GT de Software i Integració. Són grups de treball multicol·legi, en els quals els membres provenen, indistintament, de diferents branques de l’enginyeria. Conjuntament generen debat, publiquen documents, organitzen jornades i, fins i tot, realitzen hackathons internes. La incorporació dels enginyers agrònoms i dels enginyers de camins confereix a la comissió un abast de gran potencial i fa que sigui una de les iniciatives pioneres al país pel seu grau de transversalitat a l’àmbit de l’enginyeria. La jornada conclourà amb un còctel i un pica-pica, fantàstic per incentivar el networking i convertir-se en la millor manera de començar el cap de setmana.

El Fòrum Indústria 4.0 és un esdeveniment que es complementa amb la Trobada Anual de la Comissió Indústria 4.0 d’Enginyers de Catalunya, que se celebrarà, també per segona vegada, a principis d’octubre en el marc de l’Internet of Things  Solutions World Congress (IOT S WC), en una setmana en la qual Barcelona serà punt d’atenció mundial que concentrarà diversos salons i congressos relacionats amb la quarta revolució industrial. A l’acte de la trobada anual, a la qual en l’edició de l’any passat es va anunciar la incorporació dels enginyers en informàtica i els de telecomunicacions a la comissió, també es va presentar l’status report, un document que representa el marc de referència conjunt de la indústria 4.0. Addicionalment, la comissió va ser present a l’IOT S WC, en un estand conjunt dels col·legis, on es van presentar el resultats de les hackathons internes realitzades durant l’any en forma de testbeds. La Trobada Anual de la Comissió Indústria 4.0 és un acte obert al col·lectiu i el Fòrum Indústria 4.0 és un acte obert a tothom organitzat pels enginyers.

El terme indústria 4.0 és utilitzat per la comissió en sentint ampli com a sinònim de quarta revolució industrial, tal com s’exposa a l’status report en un exercici de combinació a la catalana del model de la industrie 4.0 alemanya o el document marc de l’Industrial Internet Consortium anglosaxó. La Comissió Indústria 4.0 té l’objectiu de fer arribar el discurs de la quarta revolució industrial al nostre teixit industrial lliure de distorsions i de soroll i, alhora, catalitzar la variada xarxa de contactes entre professionals dels agents que hi participen, en la qual són protagonistes les empreses, el món acadèmic i les institucions del nostre territori.

Xavier Pi

Membre de la Comissió Indústria 4.0 i responsable del grup de treball d’IoT-Electrònica Embedded

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.