El projecte de teleassistència SOM Care i Carme Torras, premis Nit de la Robòtica 2022
El projecte de teleassistència avançada SOM Care, de l’empresa lleidatana Grup Saltó ha estat la proposta guanyadora als vuitens premis Nit de la Robòtica 2022. SOM Care és una solució robòtica que s’adapta a les necessitats de la gent gran. Integra i gestiona robots assistencials que incorporen dispositius com ara termòmetres, bàscules, oxímetres i tensiòmetres. És un servei personalitzat per a la persona usuària i permet, entre altres funcionalitats, la gravació i reproducció d’àudios i vídeos en temps real, l’escola, el control i comunicació per veu, una navegació autònoma, capturar i compartir imatges i dades i la detecció i reconeixement facial de persones.
El CEO de la companyia, Jaume Saltó, ha manifestat “l’alegria” que suposa aquest reconeixement per una empresa que, segons ha explicat, va començar a fer robòtica social gràcies als reptes del Mobile World Congress. Saltó ha destacat que els robots assistencials “donen una nova vida” als usuaris ja que “s’equivoquen i fan riure”. “El drama arriba quan els els traiem”, ha fet broma, Saltó.
Per la seva banda, la investigadora Carme Torras Genís ha estat guardonada amb el ‘Premi a la trajectòria professional’ per promoure els principis ètics de la robòtica i la seva divulgació en general. Torras és llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona, Master in Computer Science per la University of Massachusetts i doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment, és professora d’Investigació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, on lidera el grup de recerca en robòtica assistencial.
Torras ha estat autora de més de 400 articles en revistes científiques i congressos, amb contribucions pioneres en els àmbits de la robòtica, la neurocomputació i la intel·ligència artificial. Ha dirigit 20 tesis doctoral, liderat 17 projectes europeus i publicat diverses novel·les com “La mutació sentimental” (premis Pedrolo i Ictineu), “Enxarxats” (premi Ictineu) i el recull de relats “Estimades màquines” on tracta diferents dilemes ètics suscitats per les tecnologies digitals.
En el discurs d’agraïment, Torras ha fet extensible el premi a tot l’equip de l’IRI que treballa al seu costat. Considera que ella és només “una peça del fantàstic puzzle” del que ha destacat que han prioritzat la feina conjunta per sobre d’interessos individuals. “Aclaparada” per la situació, Torras ha valorat que és molt “gratificant” rebre aquest reconeixement per part de companys de professió i ha avançat l’aposta de futur que fa el seu grup cap a la creació d’un laboratori obert de robòtica assistencial.
Micro i nanorobots amb aplicacions biomèdiques
La conferència de la VIII Nit de la Robòtica ha anat a càrrec del professor de Materials per a Robòtica a l’Institut de Robòtica i Sistemes Intel·ligents (IRIS) i codirector del Multi-Scale Robotics Lab de l’ETH Zürich, Salvador Pané. Pané ha explicat que inverteixen esforços en el desenvolupament de micro i nanorobots magnètics, amb una estratègia per a aplicacions biomèdiques que permeti implantar dispositius al cos per poder solucionar qüestions mèdiques de manera mínimament invasiva.
Per la seva banda, Carles Soler, membre del grup de treball de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0 ha fet el seu resum particular del que ha passat al sector el darrer any. Ha conclòs que la robòtica com una de les tecnologies 4.0 és “una nova realitat”. “Estem transformant el món i això és apassionant”, ha manifestat.
El president del grup de treball de Robòtica, Pere Homs, ha estat l’encarregat d’obrir i tancar l’acte i ha recordat que després de la pandèmia, ha vingut una crisi de subministraments i una guerra que han posat en joc l’economia europea. Homs però, ha defensat que hi ah esperança “malgrat que el panorama sigui fosc”. Per aquest 2023, Homs ha recordat que hi ha previsions de crisis econòmica a Europa però que Espanya podria “resistir”. “Potser si que després de 50 anys alguna cosa hem après i hem començat a fer bé”, ha dit Homs.