"El títol d'enginyer s'associa a professional"

El benefici i els avantatges d'estar col·legiat han estat directes en el meu cas ja que m'han obert les portes per ser reconegut com a Professional Engineer als Estats Units i Chartered Engineer als Regne Unit i aconseguir convalidar la meva experiència i activitat professional en multitud de països, fet que també ha beneficiat l'empresa per la qual treballo en licitacions internacionals. 

Cal remarcar que ens moltíssims països només es reconeixen com a anys d'experiència professionals aquells en què hom exerceix com a col·legiat. No és d'estranyar ja que es tracta de països on es reconeix la responsabilitat i acció professional dels enginyers i, conseqüentment, es considera inconcebible que un enginyer exerceixi professionalment sense estar col·legiat. La professió d'enginyer es regula i es percep de manera similar a professions com la medicina o l'advocacia. De la mateixa manera que ens alarmaria que ens operés un cirurgià no col·legiat, existeix el mateix nivell d'exigència per als enginyers. Per exemple al Canadà, no pots ni tan sols anomenar-te enginyer si no estàs col·legiat professionalment i les associacions d'enginyeria tenen reconegut per llei el dret i el deure de perseguir i penalitzar el mal ús del substantiu enginyer, ja que es considera intrusisme (per exemple, han perseguit i guanyat judicis contra gegants com Microsoft per usar el títol enginyer en uns cursos tècnics anomenats Microsoft Certified Software Engineer). En definitiva, s'associa el títol d'enginyer a professional; és quelcom similar a la diferència que hi ha entre una persona llicenciada en Dret que disposa dels corresponents estudis i un advocat (aquest últim exerceix professionalment).

"No només valoro el fet d'estar col·legiat pel que m'ha aportat, sino que valoro especialment el paper que el nostre Col·legi/Associació ha de jugar i liderar en el futur"

Finalment, voldria remarcar que no només valoro el fet d'estar col·legiat pel que m'ha aportat, sinó que valoro especialment el paper que el nostre Col·legi/Associació ha de jugar i liderar en el futur. Vull que posi en valor la nostra professió i que gaudeixi del reconeixement que es mereix en la societat, que es regulin les obligacions de l'enginyer en la societat, que es posi de manifest la responsabilitat que assumeix l'enginyer i que, conseqüentment, es professionalitzi més la nostra activitat, que estar col·legiat sigui percebut com a sinònim d'honestedat, integritat, rigor, responsabilitat envers la societat, diligència, anticorrupció, etc. Que sigui la societat mateixa, especialment les empreses i els organismes públics, qui reclamin enginyers professionals. Perquè això sigui així, a banda d'un marc legal adquat i del reconeixement del paper que juga l'enginyer a la societat, també hem de fer autocrítica i repensar certs mecanismes actuals per tal que l'exigència de serveis d'enginyeria professionals no siguin percebuts com quelcom que comporta un sobrecost addicional (per exemple, quan exigim que ens atengui un metge col·legiat ho fem perquè preferim un professional i, a més, no percebem que això ens costa més diners ja que no paguem un visat o equivalent). 

Tenim molts reptes per davant i necessitem un Col·legi/Associació més fort que lideri aquests canvis i que vetlli pel benestar de la nostra societat, accions que van lligades a la regularització, professionalització i dignificació del nostre col·lectiu. 

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.