Els satèl·lits, una eina per a l’enginyeria

Fotografiar un objecte de la mida d’un televisor des d’una distància com la de Barcelona a Madrid i detectar si l’objecte se’ns ha acostat o allunyat només un mil·límetre, és ciència-ficció? És tecnologia reservada a l’espionatge militar? Afortunadament no.

Parlo dels satèl·lits d’observació de la Terra, que orbiten a cinc-cents o sis-cents quilòmetres d’altura i que són una valuosa font de geoinformació a l’abast de professionals, empreses i institucions. Avui és molt senzill encarregar una imatge nova de qualsevol lloc del món i rebre-la en pocs dies o bé comprar imatges existents a l’arxiu, a través de companyies que també ofereixen el servei d’extreure’n la informació útil en funció de cada necessitat. Enginyers de Repsol, Indra o Sener, per posar-ne alguns exemples, són usuaris habituals d’informació provinent dels satèl·lits. També ho són la majoria de grans administracions públiques.

La planificació –als països emergents– d’infraestructures ferroviàries, viàries, hidràuliques, ports i aeroports, requereix cartografia molt més actualitzada i precisa que la proveïda per Google Earth o pel propi govern.

El sector del petroli i el gas utilitza els satèl·lits per a l’exploració de noves reserves i la planificació d’oleoductes.

La mineria, la geologia i l’agricultura també en són grans usuaris. Els satèl·lits faciliten el monitoratge periòdic d’instal·lacions industrials pròpies o de la competència. També permeten mesurar la subsidència mil·limètrica del terreny durant la construcció d’obra pública.

Les aplicacions són moltes, i el nombre de satèl·lits comercials d’observació de la Terra no para de créixer. A Europa n’hi ha varis en construcció, que complementaran les actuals constel·lacions SPOT, Plèiades i TerraSAR-X. Podem dir, doncs, que per als nostres projectes d’enginyeria ja no hi ha fronteres.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"93","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"height: 69px; width: 90px;","typeof":"foaf:Image"}}]]

PERE ROCA
Director tècnic a Airbus Defence & Space - Infoterra SGSA. Enginyer industrial col·legiat núm. 11499
CONTACTE
www.airbus-geo.com
pere.roca@infoterra.es
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.